COP26 Uluslararası İklim Adaleti Koalisyonu'nun Türkiye ayağından eylem çağrısı: İklim ve gezegen için: #6KasımdaKadıköyde

28.10.2021 - 15:01
Haberi paylaş

COP26 İklim Zirvesi'ni protesto eden Uluslararası İklim Adaleti Koalisyonu'nun Türkiye ayağı "Çözüm COP26 değil, mücadeledir" diyerek eylem çağrısında bulundu.

Sosyal medyada paylaşılan çağrıda, iklim aktivistleri, harekete katılmak isteyen herkesi 6 Kasım'da Kadıköy'de gerçekleştirilecek büyük eyleme davet etti:

6 Kasım Uluslararası #İklimAdaleti Günü’nde COP26 zirvesini protesto etmek, karar vericilere “Harekete geç!” demek için sesimizi ve gücümüzü büyütüyoruz.

#SistemiKöktenDeğiştir -mek için #6KasımdaKadıköyde

Hareketin Türkiye ayağı tarafından yapılan çağrıda şöyle deniyor:

Dünya liderleri Kasım ayında, geleceğimizi belirleyeceği ortada olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP26 için Glasgow’da buluşacak.

Küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5℃ ile sınırlandırmak için emisyonların 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi hedefi, bizlere iklim kaosundan çıkış için sadece yüzde elli şans tanıyan bir hedeftir. Üstelik bu yetersiz hedefin bile çok gerisindeyiz.

Gerçeği, yükselmekte olan emisyon değerlerinden okuyabiliyoruz. Küresel emisyonların 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla %16 artması bekleniyor!

Peki 30 yıldır sürdürülen iklim zirvelerinde bir araya toplanan liderler bu süre boyunca ne yaptı?

30 yıldır aynı ezberleri dinliyoruz. COP26 öncesinde verdikleri demeçlerden de anlıyoruz ki bir iklim zirvesini daha boşa harcayacak, her bir günün yaşamsal önemde olduğu bu tarihi sınırda, bizi oyalamaya devam edecekler.

Artık zaman çerçevesi daraldı; 1,5C hedefinde başarılı olabilmek için, yani bugünü ve geleceği kurtarmak için hemen harekete geçilmeli; 2050 değil 2030 yılına dek fosil yakıt emisyonlarının sıfırlanması hedeflenmelidir.

Hem Glasgow’da hem de dünyanın dört bir yanında kitlesel protestolar inşa etmek zorundayız.

Bilimin arkasında birleşen küresel iklim hareketinin sloganı; “Sistemi Kökten Değiştir” (Uproot The System).

Bu hareketin Türkiye ayağı olarak, iklim adaleti ve adil dönüşüm ilkeleriyle bir araya gelen bizler de 6 Kasım Uluslararası Eylem Günü’nde COP26 zirvesini protesto etmek ve “Harekete geç!” demek için örgütleniyoruz. 

Gezegenin bütününün tehlikede olduğunu söyleyenlerin sesinin yükselmesi için, sesimizi ve gücümüzü büyütmek için bir araya geliyoruz.

“Ben de orada olacağım” diyen herkesi 6 Kasım Küresel Eylem Günü’nde bu harekete katılmaya davet ediyoruz.

📞 507 860 83 62

* Eylemin saati ve programın içeriği ilerleyen günlerde duyurulacaktır.

Bültene kayıt ol