İmkansız İsyan 9. gününü geride bıraktı

31.08.2021 - 21:25
Haberi paylaş

Yokoluş İsyanı’nın ‘İmkansızı İste’ sloganıyla başlattığı İmkansız İsyan İngiltere’de devam ediyor. İklim aktivistlerinin hedefi Birleşik Krallık’ın yeni fosil yakıt yatırımlarına tamamen son vermesi.

Bu amaçla en son City of London denilen finans merkezini hedef alan aktivistler eğer bu bölge bir ülke olsaydı dünyanın 9. büyük karbon salımı yapan ülkesi olacaktı diyorlar. 60 büyük finans şirketinin 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’ndan sonra 3,8 trilyon dolarlık fosil yakıt yatırımı yaptığını belirtiyorlar.

Uluslararası Enerji Ajansı, Mayıs ayında yaptığı açıklamada 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmak isteniyorsa dünyanın bu yılın sonunda tüm yeni fosil yakıt yatırımlarını durdurmuş olması gerektiğini ilan etmişti.

Yokoluş İsyanı hem Yurttaşlar Meclisi talep ederek sorunun bir demokrasi sorunu olduğunu ortaya koyuyor hem de Fosil Yakıt Yayılmasının Durdurulması Anlaşması talep ediyor.

Yüzlerce aktivist geçtiğimiz haftasonu hem Bilim Müzesi’nin Gezegenin Geleceği etkinliklerine Shell şirketini sponsor almasını protesto etmiş hem de City of London’da eylem düzenlemişti. İklim değişiminin sorumluları arasında olan finans şirketlerinin tarihsel olarak köle ticaretinden de sorumlu olduğunu vurgulayan sloganlar atmıştı.

Yokoluş İsyanı bağlantılı Yokoluş İsyanı için Doktorlar ve Bilim İnsanları İsyanı grupları ayrıca Bank of England önünde yaptıkları açık toplantıda UNICEF’in hazırladığı ve iklim değişiminin 1 milyar çocuğun hayatını etkileyeceğine dair raporunu anlattı.

Bilim İnsanları İsyanı geçtiğimiz hafta da IPCC’nin ikinci raporunun taslak metnini sızdırmıştı. Raporda açıkça kapitalist büyüme modelinin küresel ısınmayı durdurmanın önünde engel olduğu yer alıyordu.   

Dokuz gündür süren eylemlerde bugüne kadar 100’den fazla aktivist gözaltına alındı. Aktivistler hem ırkçılığa hem heteroseksizme hem de küresel ısınmanın sorumlusu olarak ilan ettikleri devletlere ve şirketlere karşı eylemler düzenleyerek birleşik ve radikal bir politik çizgi izliyor.

Yokoluş İsyanı’nın fosil yakıt ve finans şirketlerini hedef alan ve hükümetin yeni fosil yakıt yatırımlarına derhal son vermesini talep eden isyanı sonrasında 24 Eylül’de Greta Thunberg’in başını çektiği Gelecek İçin Cumalar’ın (Fridays for Fututre) küresel iklim grevi gerçekleşecek.

İskoçya’da Kasım ayında gerçekleşecek BM İklim Zirvesi (COP26) sırasında da 6 Kasım tarihi için küresel eylem çağrısı yapılıyor.

Bültene kayıt ol