Dersim’deki yangınlar devam ediyor

31.08.2021 - 20:41
Haberi paylaş

Dersim’den Şırnak’a kadar uzanan bir hat üzerinde yine yangınlar var. Bu yangınların, yürütülen askeri operasyonlarla eş zamanlı olarak meydana gelmesi tepki yarattı. Asıl sorun ise burada olup bitenlerin, Türkiye’nin gündemine girmiyor oluşu.

Sosyal medya paylaşımlarından ve yerelden yapılan açıklamalardan da anlaşılıyor ki, Dersim’de on beş günü aşkın süredir devam eden yangınlar, hâlen gündeme oturmuş değil.

Bu duyarsızlık ve ilgisizlik yaşanırken 74 Baro Başkanı “bugün de yok olan ormanlar için Tunceli ile dayanışma zamanı" diye çağrıda bulundu.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dersim'deki orman yangınlarının söndürülmemesinin nedeninin yetersizlik olmadığını söyledi. "O bölgedeki ormanların çoğu bilinçli olarak yakılır ve kimsenin de müdahale etmesine izin verilmez" diyen Demirtaş, "Manavgat ne kadar hepimizinse Dersim de o kadar hepimizindir. Bu anlayışı hakim kılmadan ülkeye eşitliği, adaleti ve barışı getiremeyiz" ifadelerini kullandı.

Dağ keçileri yangından kaçıyor

Dünya Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) yayımladığı "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"ndeki dağ keçilerinin yangın nedeniyle bölgeden kaçtığı görüldü.

Dersim’in Hozat ilçesinin Danzi ve Kurukaymak köyü Koçeri mezrasında 17 Ağustos’ta iddialara göre askeri operasyonlar sonrasında başlayan orman yangınları yayılarak devam etti. Hozat’ta başlayan yangına, gelen tepkiler sonucu havadan müdahaleler başladı ve yangın kısmen kontrol altına alındı. 

Tunceli Valiliği’nin ‘Hozat’taki yangın kontrol altına alındı’ açıklamasının ardından, iki gün önce Türkiye’nin alan bakımından en büyük ikinci, fauna ve flora bakımından en zengin birinci milli parkı olan Munzur Vadisi'nde ve Vartinik bölgesinde yeni yangınlar başlamıştı.

Munzur vadisi yangını kontrol altına alınırken, Vartinik bölgesindeki yangın devam ediyor.

Bültene kayıt ol