FFF’ten 24 Eylül’de uluslararası iklim grevi çağrısı

11.07.2021 - 15:15
Haberi paylaş

Son yıllarda uluslararası iklim eylemlerini koordine eden öğrencilerin çatı örgütü Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar), 24 Eylül için eylem çağrısı yaptı.

Sıcak hava dalgasının ABD ve Kanada’da yüzlerce kişinin ölümüne yol açması, Ortadoğu’da termometrelerde 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar görülmesi, Meksika’da bir petrol şirketinin okyanusta yangın çıkarması gibi birçok gösterge, iklim felaketinin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanıp 2022’nin ilk çeyreğinde sunulması planlanan Altıncı Değerlendirme Raporu’nun bir bölümüne ait taslak, basına vaktinden önce sızdırıldı. Raporda iklim krizinin önümüzdeki on yıllarda yerküre yaşamını tümden değişime uğratacağı, yakıcı sıcakların ‘yeni normal’ olacağı, yakın gelecekte bulaşıcı hastalıkların daha da yaygınlaşacağı, ekosistemlerin çökmeye başladığı söylenip ısınmanın hızlandığı doğrulanıyor.

Egemenlere “Bu gezegenin her yerinde gençler artık yalanlarınıza kanmıyor” diyen Greta Thunberg’in başını çektiği gençlik hareketi ise iklim için mücadeleyi sürdürmekte kararlı.

FFF, 24 Eylül için uluslararası iklim grevi çağrısı yaptı. Yine dünyanın yüzlerce noktasında binlerce öğrenci okullarına gitmeyecek ve gelecekleri için sokakta olacak.

Öğrencilerin çağrısında iklim krizinin tek başına bir vakumda gerçekleşmediği; ırkçılık, cinsiyetçilik, sınıf eşitsizlikleri gibi diğer olgularla etkileşimde olduğu vurgulandı. Bütün mücadelelerin ve özgürleşme çabalarının birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Fridays For Future, “İklim adaleti mücadelesinde hep beraberiz. Ancak herkesin bu sorunlarla aynı derecede karşı karşıya kalmadığıyla yüzleşmeliyiz” ifadelerini kullandı ve iklim krizinden daha fazla etkilenen coğrafyları emperyalizm, sömürgecilik gibi kavramlarla açıkladı. FFF, “hiç kimseyi arkada bırakmadığımız adaletli bir gelecek için mücadele edeceğiz” dedi.

Türkiye’de de 2019 yılından itibaren öğrencilerin öncülüğünde iklim için mücadele sürüyor. Sıfır Gelecek, Antikapitalistler, FFF, Yokoluş İsyanı, Antikapitalist Öğrenciler ve daha birçok iklim/ekoloji örgütü uluslararası eylem günlerinde etkinlikler düzenliyor.

Bültene kayıt ol