Mücadele edenler başardı: Validebağ Korusu'nda yürütmeyi durdurma kararı

24.06.2021 - 17:11
Haberi paylaş

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'na ilişkin Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Validebağ Korusu'nun doğal yapısının korunması, yapılaşmaya zemin hazırlanmaması için eylemler, nöbetler sürerken, İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi'nden önemli bir karar çıktı. Mahkeme, dava konusu işlemlerin birinci derece doğal SİT alanı ilan edilen yere ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararda, "Davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işleminin yürütülmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi" denildi. 

Avukat Onur Cingil, bu karar ile korudaki tüm işlemlerin duracağını belirterek şöyle konuştu:

"Validebağ Korusu'nun koru vasfını ortadan kaldıracak plan, buna bağlı olarak ihale yapılmıştı. Daha önce de Koruma Kurulu Kararı vardı. Bu üç hususla ilgili üç ayrı davamız var. Bu davalardan plan ile ilgili olan yani buranın Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı dedikleri, bizim de “korumama planı” dediğimiz, burada otoparka izin verilen, betona izin verilen bir planlama vardı. Bununla ilgili açtığımız davada yürütmenin durdurulması kararı alındı. Bu karar ile buradaki tüm işlemler duracak. Burada nöbet devam edecek. Şu an için hiçbir yetkilinin buraya herhangi bir işlem yapma durumu yok. Buradaki 22 yıllık mücadelenin bir başarısıdır."

Validebağ’da neler oluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı  Murat Kurum'un Üsküdar Validebağ Korusu'nda başlayacağını açıkladığı rehabilitasyon ve düzenleme projesine karşı semt sakinleri 21 Haziran pazartesi günü nöbet eylemi başlattı.

Validebağ Gönüllüleri, proje ile korunun imara ve ranta açılmak istendiğini savunarak sabah saatlerinden itibaren başlattıkları nöbet eyleminin rehabilitasyon ihalesi iptal edilene kadar devam edeceğini belirttiler.

17.6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda  88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyor. İhalenin iptali için imza toplanıyor.

Dava açıldı

İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin AKP’li yönetimi tarafından hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarılan koruma amaçlı imar planlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile ilgili de Validebağ Gönüllüleri idare mahkemesine dava açmıştı, yürütmenin durdurulması kararı bu açılan davada verildi.

Dava dilekçesinde Validebağ Korusu'nun imar planları ile kent içi park alanına dönüştürüleceği ve  1. derece doğal SİT alanı özelliğini kaybedeceği vurgulandı.

Dilekçede “Yoğun bir fiziki ve inşai faaliyet gerektirecek olan bisiklet, yürüyüş, koşu parkurları, otopark ve fitness alanları yapımı ile düzenlenecek olan rekreasyon amaçlı park, korudaki doğal düzenin yok olmasına ve SİT alanı özelliğinin kaybolmasına ve korunun koru olmaktan çıkıp, alelade bir semt parkı olmasına yol açacaktır” denildi.

İstanbul’un en büyük kent korusu

Dava konusu planların, koruma amaçlı imar planları olmakla birlikte, korumadan çok kullanma yönünde fonksiyonlar içerdiği belirtilerek “Dava konusu planlar, daha önce yargı kararları ile iptal edilen imar planları ile hemen hemen aynıdır. Validebağ Korusu, Anadolu Yakasının son kalan koru vasfındaki alanıdır. Bu alanda yapılacak hukuka aykırı her türlü işlem sadece bugüne değil geleceğe de büyük bir zarar verecektir” denildi.

Planın hukuka aykırı olduğu, telafisi imkansız zararlar verebileceği vurgulanarak yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. İstanbul 6 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na da yazı ile başvurularak ihale yolu ile yapılan hukuka aykırı müdahalenin ivedilikle durdurulması için  suç duyurusunda bulunulması talep edildi.

Bültene kayıt ol