Hayvan haklarında taviz kabul edilemez

20.05.2021 - 13:35
Haberi paylaş

AKP yöneticilerinin Milliyet’e verdiği bilgiler sonucunda uzun zamandır beklenen hayvan hakları yasasıyla ilgili endişeler daha da alevlendi.

Hükümetin hayvan hakları yasa tasarısıyla ilgili var olan muğlaklık ve Hayvan Hakları Araştırma Komisyon Raporunun gerisinde kalan maddeler yeterince endişelendiriciyken bu son gelişmeyle endişeler iyice arttı. Bunun üzerine hayvan hakları savunucuları yeniden harekete geçti ve hayvan hakları yasası için taleplerini yeniden gündeme getirmeye başladı. 

Milliyet’in haberine göre, hayvana yönelik tecavüz suçuna 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemede beyan esasının, küçük yerleşim yerlerinde sorun oluşturabileceği gerekçesiyle revize edilmesi düşünülüyor.  Ayrıca hayvana yönelik tecavüzün hala “hayvanlarla cinsel ilişki” olarak tanımlanması, hayvan hakları savunucularının büyük tepkisine sebep oldu. 

Bununla birlikte hayvan hakları savunucuların başından beri gündeme getirmeye çabaladığı kedi köpek dışındaki hayvanların haklarının yeniden görmezden gelindiği görülüyor. AKP kurmayları, düzenlemenin diğer hayvanları kapsamasının gündeme geldiğini, fakat avcılık ve balıkçılık sektörlerinin kendilerine engel olduğunu ifade ediyor. 

Hayvana yönelik öldürme, cinsel şiddet, işkence, dövüştürme gibi fiiller hapis cezası yaptırımıyla karşılık bulmadığı sürece failler adalet sisteminin türcülüğüne güvenerek eylemlerini korkusuzca gerçekleştirebilecek. Hükümet, bu suçların sonlanması için failleri kınamanın yeterli olmadığını ve hayvana yönelik şiddeti durdurmak için harekete geçmemenin bu suçlara ortak olmak olduğunu artık fark etmeli. Hayvanların haklarını tanıyan, rant için taviz vermeden şiddeti ve sömürüyü bitirecek gerçek bir yasa istiyoruz!

Antikapitalistler'den imza kampanyası: Hayvanların yaşam hakkı yasası! Hemen, şimdi!

"Hayvanları korumaya yönelik gerçek bir yasa talep ediyoruz!" diyen Antikapitalistler imza kampanyası başlattı.

İmzaya açılan metin şöyle:

Erdoğan ile AKP’li bakan ve milletvekilleri, hayvanların korunması için yeni bir yasa çıkarılacağını açıklamış, Özlem Zengin 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada  hükumetin hazırladığı yasa tasarısının iki hafta içerisinde Meclis’te olacağı söylemişti. 

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, Şubat 2019’da beş parti grubunun ortak önergesiyle kurulmuş ve Ocak 2020’de meclise bir taslak raporu sunmuştu. Fakat bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen beklenen yasa bir türlü çıkmamıştı. O günden bugüne sayısız hayvan öldürüldü, şiddete uğradı. Bu cinayetler ve diğer şiddet olayları; daha fazla bekleyecek zamanımızın olmadığını, hayvan haklarının korunmasına yönelik bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini göstermektedir. 

11 Mart Perşembe günü, TBMM’de AKP milletvekilleri tarafından bir toplantı düzenlendi. 50’ye yakın hayvan hakları savunucusu, meslek örgütü ve hayvan korumacının katıldığı toplantıdan yansıyanlar hazırlanan düzenlemenin hayvanların yaşam hakkını savunanların taleplerinin çok gerisinde olduğunu gösterdi. Genel söylemler dışında AKP tarafından hazırlanan yasa teklifinin ayrıntıları gündeme getirilmedi. 

Bize çok acil bir hayvan hakları yasası gerekiyor. Fakat içinde “hayvan” geçen herhangi bir yasa değil; hayvanların temel haklarını tanıyan ve bu hakları korumayı esas alan bir yasa. Yakında Meclis’e sunulması beklenen yasa tasarısıyla ilgili öngörüler ve açıklamalar, yasanın hayvan haklarına ilişkin eksiklikleri gideremeyeceği konusunda bizi endişelendiriyor. 

- Yeni yasa tasarısında hayvanları canice öldürenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası, hayvanlara eziyet edenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü söyleniyor. Bu cezalar “Hayvana yönelik şiddete hapis cezası geliyor” izlenimi verilerek sunulsa da failler alt sınırdan ceza aldıkları takdirde bu cezanın adli para cezasına çevrilmesiyle ya da ertelenmesiyle hayvan katillerinin bir gün dahi hapis yatmayacağını biliyoruz. Bunu onlar da biliyorlar. Fakat hayvan katillerinin cezalandırılmasını adliye ve cezaevlerindeki yükün artması kadar önemsemiyorlar. Adliyelerin, cezaevlerinin yükünün artması; hayvan katillerinin, tecavüzcülerinin, şiddet faillerinin cezasız kalmasına ve diğer hayvanların da hayatını tehdit etmesine neden olamaz.

- Yeni gelen teklifte hayvanat bahçelerinin ‘doğal yaşam alanları’ ismiyle faaliyetlerine devam edeceği öngörülüyor. İsmi ne olursa olsun hayvanların kafeslere, betonlara hapsedilmesini kabul etmiyoruz. Türkiye’de faal haldeki 40 hayvanat bahçesi kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerine dönüştürülmeli, yenilerinin açılması ise yasaklanmalıdır. Hayvanlar eğlence aracı olmadığı gibi sermayenin kullanımına açık araçlar da değildir. 

- Türkiye’de bulunan 10 yunus parkı kapatılmalıdır. Yunus parkları işletmecileri, kendilerini meşrulaştırmak adına yunus parklarını bir terapi merkeziymiş gibi sunarak yalnız hayvanların değil; başta nöroçeşitli bireyler olmak üzere insanların da haklarını ihlal ediyor. Türk Psikologlar Derneği, Ceviz Otizm, Tohum Otizm Vakfı gibi bu konuda söz sahibi olan kurumların yunus parklarının özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine maddi manevi zarar verdiğini bildirmesine ve yunus parkı işletmecilerinin iddialarını bilimsel olarak çürüten çalışmalarına rağmen sermayenin sesi, bilimin sesini bastırıyor ve uzmanların böyle bir terapi olmadığını ısrarla söylemesine rağmen “yunusla terapi” hala kabul görebiliyor.  Sermayenin çıkarlarını değil; hayvanların haklarını koruyan bir yasa istiyoruz!

- Petshoplarda hayvan satışının yasaklanıp internette satışların devam ettiği bir düzenleme, hayvanların satılabilecek birer eşya değil; hissedebilen canlılar olduğu gerçeğini yok saymaktadır. Petshoplarda ya da internette hayvanların bir meta gibi alınıp satılmasını kabul etmiyoruz. 

- “Şiddet içermediği” iddiasıyla hayvanların dövüşlerinin sürdürülmesi kabul edilemez. Hayvan dövüşleri, geleneksel olup olmamasına bakılmaksızın tamamen yasaklanmalıdır. 

- Sokakta yaşayan, ormanlara terk edilen hayvanların düzenli ihtiyaçlarının karşılanması ve bakımlarının yapılması için devletin ve yerel yönetimlerin kaynak ayırması karar altına alınmalıdır.

- Avcılık hobi ya da spor değil, cinayettir. Avcılık herhangi bir taviz verilmeksizin tüm hayvanları kapsayacak şekilde yasaklanmalıdır. 

- “Yasaklı/tehlikeli ırk” tanımları kabul edilemez. Tehlikeli olan bu hayvanlar değil; onları silah olarak kullananlardır. “Yasaklı/tehlikeli” olarak damgalanan hayvanlar rehabilite edilmeli ve yuvalandırılmalıdır. 

- Belediyelerin tedavi için aldığı hayvanı aldığı noktada bırakmasını gerektiren 5199 no’lu kanunun 6. maddesine dokunulmamalıdır. 

- Mevcut yasada eşitsizlik doğuran “sahipsiz-sahipli” hayvan ayrımı kaldırılmalı ve yerine bu ayrımın fiili olarak sürmesine neden olacak başka bir ayrım getirilmemelidir. Sahipsiz olması, bir hayvanı haklarından mahrum bırakamaz.

- Hayvan deneyleri sonlanmalı, alternatif bilimsel yollara başvurulmalıdır. 

- Barınaklar, 7/24 kamera sistemiyle herkes tarafından erişilebilir olmalıdır. 

- Kürk ve deri çiftlikleri kapatılmalıdır.

- Her sene yüzlerce kuşu öldüren, patlama riski nedeniyle insan hayatı için büyük tehlike arz eden havai fişekler yasaklanmalı.

- Hayvanların yük taşımak amacıyla kullanılmasına son verilmeli.

Özetle hayvanların alınıp satılacak eşyalar ya da eğlence araçları olmadığını, doğuştan gelen haklara sahip hissedebilen canlılar olduğunu kabul eden bir yasa istiyoruz.

Hiçbir gelenek, hiçbir menfaat hayvan haklarının ihlal edilmesine bir bahane oluşturmaz. Tüm hayvanların doğuştan gelen hakları vardır. Bu hakları tanımayan bir yasa, hayvanları koruyamaz. Biz hayvanların taşıt, giysi ya da eğlence aracı olmadığı bir dünya için mücadele etmeye devam ederken yöneticilerin hayvan haklarına kendilerinin ve sermayenin çıkarlarına ters düşmeyecek şekilde tavizlerle dolu yaklaşımını kabul etmiyoruz. Hayvan Hakları Araştırma Komisyon Raporunda belirtilen ve hayvan hakları savunucularının yıllardır tekrarladığı taleplere uygun; hayvanları korumaya yönelik gerçek bir yasa talep ediyoruz!

Antikapitalistler

İlk imzacılar:

1) Adem Şahay

2) Akın Deniz Sorucu

3) Alper Arıca

4) Aslı Sarcan

5) Atilla Dirim

6) Ayça Karakaş

7) Ayça Sezer

8) Aynur Karaş

9) Ayşenur Tosun

10) Bahan Gönce

11) Belgen Demir

12) Beliz Apa

13) Berkay Bağcı

14) Burak Aslan

15) Burak Demir

16) Büşra Oğuz

17) Can Irmak Özinanır

18) Çağla Oflaz

19) Çetin Özen

20) Damla Çakır

21) Deniz Güngören

22) Dila Ak

23) Doğan Gülşen 

24) Ebru Alakuş

25) Ebru Gökçe

26) Elif Subaşı

27) Emin Darıcı 

28) Emin Şakir

29) Engin Kurt

30) Eren Paksoy

31) Eren Sevim

32) Ersin Damarsardı

33) Faruk Sevim

34) Ferda Keskin

35) Ferhat Bakırcıoğlu

36) Filiz Karakaş

37) Fulya Oral

38) Görkem Sezca

39) Hacer Yeşilçay

40) Hasan Fehmi Özer

41) Hasan Uyar

42) Hatice Morkaya 

43) İnci Ercan

44) İsmail Capar

45) İsmail Çapar

46) İsmail Karaavcı 

47) İsmail Topkaya

48) İsmal Karaavcı

49) Kemal Başak

50) Kerim Kılıçlar

51) Mahmut Koca

52) Mehmet Ali Fırat

53) Mehmet Karaçalı

54) Melike Güven Tarhan

55) Melike Işık

56) Meltem Oral

57) Mert Selek

58) Mert Şefik Atay

59) Mürüvvet Gündüzkanat

60) Nejan Tulgar

61) Nuran Yüce

62) Nurcan Işık

63) Nursen Güçkan

64) Onur Korkmaz

65) Osman Nurettin Şahin

66) Ozan Ekin Gökşin

67) Ozan Tekin

68) Ömer Sabancı

69) Özden Dönmez

70) Özdeş Özbay

71) Özge Korkmaz

72) Özge Şahin

73) Ramazan Çalışkan

74) Ramazan Çiçekdağ

75) Rana Yılmaz

76) Roni Margulies

77) Rümeysa Özüyağlı

78) Rüveyda Ayhan

79) Sadık Şahin

80) Selmin Turhan

81) Serpil Ateş Tokcan

82) Sibel Erduman

83) Şafak Ayhan

84) Şahal Yuncu

85) Şenol karakaş

86) Şükriye Şahin

87) Tahsin İşçioğlu

88) Tibet Şahin

89) Tuna Emren

90) Ufuk Uras

91) Umut Akın

92) Volkan Akyıldırım

93) Yasin Altıntaş

94) Yavuz Sabancı

95) Yeter Polat Onat

96) Yıldız Önen

97) Yusuf Ziya Özer

98) Zelal Akyıldız

99) Zilan Akbulut

100) Ziya Soner Dinç

Bültene kayıt ol