Doğanın talanına direnen İkizderelilere devlet baskısı

18.05.2021 - 15:46
Haberi paylaş

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'ne yapılacak olan taş ocağına karşı bölge halkının verdiği mücadele bayramda devam etti. Şirketin bayramda çalışma olmayacağını açıklaması üzerine rahat nefes alan halk, sabah iş makinelerinin çalışmaya devam ettiği görünce bölgeye akın etti.

Pandemi, sokağa çıkma yasağı, Ramazan demeden İşkencedere’de Vadisi’nde yapılacak olan taş ocağı için yol açma çalışması yapan Cengiz İnşaat,  bayramın birinci günü de rahat durmadı. Bölge halkına bayram günlerinde çalışma yapılmayacağını belirten şirket elemanları, sabahın erken saatlerinde iş makineleriyle yine ormanı katletmeye başladı.

Ormanlık alanda iş makinelerinin bayramda bile çalışmasına tepki gösteren köylüler, demir kapıyla kapatılan yoldan alana giremedikleri için dik yamaçlardan tırmanmak zorunda kaldı. Güçlükle iş makinesinin yanına ulaşan köylüler iş makinelerinin çalışmasına engel oldu.

Jandarma ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında uzun süre bekleyen köylüler, şirketin çalışma olmayacağını açıklaması üzerine çalışma alanından ayrıldı ancak bölgeyi terk etmedi. Köylüler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayınlanan ve İkizdere halkının direnişten vazgeçtikleri yolundaki videoya tepki göstererek, “Biz vazgeçmedik” mesajı verdi.

Çadırları sökülen köylüler mücadeleye devam edecek

Taş ocağına karşı mücadele eden köylülerin çadırlarının toplanmasının ardından yöre halkı yeniden çadırlarını yapacaklarını söyledi. “Karadenizlinin umudunun bittiği yerde inadı başlar” diyen köylüler, sosyal medyadan destek çağrısında bulunurken, çadırları için de kayıp ilanı verdi.

Sosyal medyada “İkizdere için sen de dur de” sloganıyla başlayan ve İşkencedere mücadelesinin sembolü haline gelen jandarma karşısında tek başına duran köylü kadın pozu paylaşımları hızla arttı. Pek çok kadın benzer pozu vererek sosyal medyada paylaşmaya başladı.

İkizdere’de gösteri ve yürüyüşlere yasak geldi

İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın başlattığı taş ocağı çalışmalarına yöre halkının tepkileri sürerken, Rize Valiliği İkizdere ilçesinde 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş ve basın açıklaması yasağı kararı aldı.

Bültene kayıt ol