Rize’nin İkizdere ilçesi, İşkencedere Vadisi’nde AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taşocağına karşı direniş sürüyor.
Sokağa çıkma yasağına karşın İşkencedere Vadisi’ni korumak için alana giden köylüler patikaları, orman yollarını, vadi girişlerini tutan jandarma tarafından engellendi. Köylüler alana giremeyince iş makineleri, önceki günlerde direnişçilerin kendini zincirlediği ağaçları yerinden kopardı. Köylüler, jandarma karakoluna giderek “doğa talanı yapıldığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Köylülerin direnişi 21 Nisan’da başlamıştı. Son olarak 1 Mayıs sabahı saat 05.00 sıralarında jandarma ekipleri, ormanda bekleyen köylülere müdahale etti. Kadınların da aralarında bulunduğu 5 köylüyü gözaltına aldı.
Yöre halkı yaşama alanlarını savunma mücadelesi verirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeni bir taşocağına daha izin verdiği ortaya çıktı.
İşkencedere, Cengiz İnşaat’ın taş ihtiyacı için talan ediliyor
Cengiz İnşaat'ın İkizdere'nin İşkencedere Vadisi'nde yapmaya başladığı taş ocağı günlerdir gündemde. Bu taş ocağı, İyidere ilçesindeki lojistik merkez ve liman projesinin taş ihtiyacı için kullanılacak.
Rize'nin sahil ilçelerinden İyidere'deki projenin ihalesi, Eylül ayında 1 milyar 370 milyon TL ile Cengiz İnşaat'a verilmişti.
Hammaddenin temini için taş ocağı ile bağlantı yoluna isabet eden Cevizlik ve Gürdere köylerindeki 17 adet taşınmazın acele kamulaştırmasını öngören Cumhurbaşkanlığı kararı, 20 Mart 2021 tarihli Resmi gazetede yayınlanmıştı. Bölge sakinleri, kararın ardından vadide çadırlar kurarak herhangi bir inşaat faaliyeti ihtimaline karşı nöbet tutmaya başlamıştı.
Proje gündeme geldiği günden bu yana protesto edilse de son günlerdeki gerginlik, Cengiz İnşaat'a ait iş makinelerinin 21 Nisan'da vadiye girmesiyle tırmandı.
Protestolarda önemli bir rol üstlenen İkizdere Dernekler Federasyonu "Proje sonucu vadide su kaybolacak, kalan sular kirlenecek, tarım ve hayvancılık tehlike altında kalacaktır. Projenin yaratacağı tahribat, Cevizlik ve Gürdere köylülerini bölgede yaşayamaz hale getirecektir" diyor.
Geçim kaynakları arasındaki çay tarımı ve arıcılığın zarar göreceğini belirten yöre sakinleri, uzun süre devam edecek dinamit kullanımının yaratacağı sarsıntılar ve sesten de olumsuz etkileneceklerini belirtiyor.
Eylemler, bölgede yaşayan köylüler öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Peştemallı kadınların en ön saflarda yer aldığı protestolarda çadır kurup nöbet beklenirken, iş makinelerinin önüne geçiliyor. Kadınlar kendilerini ağaçlara zincirlerle bağlarken, erkekler de ağaçların tepelerine çıkıyor. Ağaçların üstünde sabahlayan İkizdereliler proje iptal edilmeden vazgeçmeyeceklerini söylüyorlar.