2020 iklim felaketleri ve iklim krizine karşı mücadele yılı

30.12.2020 - 09:52
Haberi paylaş

Her yılsonu iklim felaketleriyle ilgili gelişmeler derlenir. Christian Aid adlı yardım kuruluşunun hazırladığı rapor, 2020 yılında iklim krizine bağlı iklim olaylarının sayısında ve şiddetinde yaşanan artışlardan dolayı, aşırı iklim olaylarının bedelinin çok ağır olduğunu ortaya koydu.

Rapor geçtiğimiz yıl dünya çapında binlerce kişinin ve yüzbinlerce, milyonlarca canlının hayatını etkileyen ve büyük hasara yol açan 10 büyük iklim olayını sıralıyor. 2020 yılında bu felaketlerden 6'sı Asya kıtasında yaşandı.

Sıradışı şiddetteki muson yağışları

Asya'yı etkileyen büyük fırtınalarla birlikte gelen şiddetli muson yağışları tam bir yıkım yarattı. 

Hindistan'da büyük seller aylarca devam etti. 2 binden fazla insan öldü ve milyonlarca insan evinden oldu, büyük bir göç dalgası başladı.

Çin’de sellerin yarattığı yıkımlar yaşandı. Haziran ve Ekim ayları arasında Çin'in sellerden gördüğü maddi zararın 32 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Mayıs ayında Bengal Körfezi'ni vuran Amphan fırtınası ise bölgeyi çok kötü etkiledi. BBC’nin aktardığı habere göre, Pune'deki Hindistan Tropik Meteoroloji Enstitüsü'nden iklim bilimci Dr Roxy Mathew Koll "Umman Denizi ile Bengal Körfezi'nde ısının (su sıcaklığının) 30-33 derece gibi rekor düzeylere çıktığına tanık olduk. Su sıcaklığının bu kadar yükselmesiyle oluşan deniz sıcaklığı dalgaları, muson mevsimi öncesinde yaşanan Amphan ve Nisarga fırtınalarının şiddetinin artmasına yol açmış olabilir. Amphan, Bengal Körfezi'nde muson yağmurları öncesinde şimdiye kadar yaşanmış en şiddetli siklonlardan biriydi" diyor.

Kasırgalar, yangınlar ve çekirgeler

Afrika da 2020 yılında “aşırı iklim olayları”ndan kötü etkilendi. Ekinlerin ve bitki örtüsünün yok olmasına sebep olan büyük çekirge istilaları bu yıla damgasını vurdu. 

Birleşmiş Milletler, çekirge istilalarının iklim değişikliğiyle, Ortadoğu ve Afrika Boynuzu'nu son yıllarda etkisi altına alan alışılmadık şiddetteki yağışlarla bağlantılı olduğunu söylüyor.

Avrupa’da ise Şubat ayında Ciara Kasırgası İrlanda adasını, İngiltere’yi ve başka birçok ülkeyi etkiledi.

Güney Sudan'daki sellerin yaşayanlara verdiği zarar tahminlerin çok ötesinde oldu. 138 insanın hayatına mal olan bu seller, aynı zamanda yoksulluk ve açlık tehdidiyle yüz yüze olan Güney Sudan'ın bir yıllık tarım üretiminin tamamını yok etti.

1 santigrat yükselme!

Avustralya'nın Yeni Güney Galler Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi’nde araştırmalar yapan Dr. Sarah Perkins-Kirkpatrick "2019'da olduğu gibi 2020 de felaketlere yol açan aşırı doğa olaylarıyla dolu geçti. Bütün bunlara küresel ısının ortalama olarak 1 santigrat derece yükselmesi sebep oldu. Bu da ortalama iklim koşulları ile aşırı doğa olayları arasındaki çok hassas ilintiyi iyice gözler önüne seriyor. Sonuçta iklim değişikliğinin etkisi kendisini ortalamalar değil tek tek felaketlerle hissettirecek. Ne yazık ki küresel ısı yükseldikçe bizi 2020 gibi ve daha da beter yıllar bekliyor" diyor.

10 yıl önce iklim değişikliğiyle ilgili bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz sahneler bugün günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Petrol, doğalgaz gibi fosil yakıt üreten ve bu enerjiye bağlı bir şekilde işleyen kapitalizm, küresel bir felaket haline gelmiş durumda.

Neyse ki gelişmeler sadece felaketlerden ibaret değil. Trump’ı koltuğundan eden, şirketlere, kapitalizme ve yalancı hükümetlere karşı kitlesel mücadeleler örgütleyen, tüm yaşamı savunan hareketler de Covid-19 salgınına rağmen direnmeye devam etti. İklim inkârcısı Trump’ın yenilmesi küçümsenecek bir olay değil.  

Bültene kayıt ol