Açık Radyo'dan Ömer Madra: Dünya bir daha aynı olmayacak

03.04.2020 - 16:04
Haberi paylaş

Açık Radyo kurucusu ve iklim hareketinin önde gelen isimlerinden Ömer Madra'nın dijital iklim grevinde yaptığı konuşma:

Eylemin parçası olmaktan gurur duyuyorum. Dünya bir daha aynı olmayacak. Tamamen empati içinde bakabilecek bir süreçteyiz.  Bu süreç yaratıcılık, şefkat ve yenilik getirecek. Koronavirüs günlerinde açığa çıkan şey İskoçya’daki Yokoluş İsyanı hareketinin söylediği gibi, iklim değişikliği de tıpkı koronavirüste olduğu gibi derinlemesine eşitsizliğe dayanan bir kriz. Hepimizin varoluşuna, iyiliğine ve güzelliğine karşı olan bir şey. Sıradan insanların dünyadaki başkaldırısına karşı olan bir şey. 

Biz başımızı başka taraf çevirmeyeceğiz. Gelmekte olan bu dalganın en büyük etkisini durdurmak için önümüzde hala vakit var. George Monbiot’un Guardian gazetesinde yazdığı gibi: Geleceği çok iyi ifade eden bir makale kaleme almıştı. Bütün dünya çapında covid-19 salgını topluluk eylemleri, müşterek eylemler hem devletçiliğin hem de kar amaçlı şirketlerin karşısında güçlü bir cevaptır. Neoliberal anlayışın gözlerimizin önünde çöktüğünü gözlerimizle gördük. Güç halkın gücü, sadece özel şirketlerden devlete değil hem de piyasalardan hem de devletlerden müşterekler dediğimiz olağanüstü sihirli alana doğru kaydı. Bütün dünyada da empati duyan topluluklar mobilize oldu. Devletlerin yapamadığını yapmak için. Güney Afrika’da da Hindistan’da da özgeci tavırlarla neler yaptığının harika örneklerini vermiş. 

Alışmış olduğumuz korku filmleri, bizi sonunda yamyam zombilere dönüştüreceğini iddia ediyordu ama bu pandemi bizi iyi komşular haline getirdi.

Bültene kayıt ol