FFF Türkiye aktivistlerinden açıklama

03.04.2020 - 14:58
Haberi paylaş

İklim grevini dijital alana taşıyan Gelecek için Cumalar (FFF) Türkiye aktivistlerinin basın açıklaması...

ATLAS:

Merhaba ben Atlas Sarrafoğlu,

12 yaşındayım ve iklim aktivistiyim. 

SELİN

Merhaba ben de Selin Gören.

18 yaşındayım ve iklim aktivistiyim. Bugün sizlerle Fridays for Future Türkiye hareketini temsilen düşüncelerimizi ve taleplerimizi paylaşmak istiyoruz. 

ATLAS

Grevimize hoş geldiniz…Bugün sizlere güzel ve heyecan verici bir kalabalık önünde, açık havada bu konuşmayı yapmak için hazırlıklarımızı yapmıştık. Ama zor günlerden geçiyoruz. Artık haberlerde anlatılan şeyler biz televizyonu açmasak da bizi gelip bulacak hale geldi. Sokağa çıkarken korkuyoruz. Bu durum evde, işte, okulda alışkanlıklarımızı değiştiriyor, seyahat planlarımızı, katılmak istediğimiz etkinlikleri iptal ediyor, okula gidemiyoruz. Hatta bugün burada gördüğünüz gibi, gezegenimizi savunmamızın önünde bile engeller çıkarıyor. Ama bu durum bizi durduramaz! Çünkü sadece kendimiz için değil, bütün türler için güzel bir gelecek istiyoruz!  Bunun için harekete geçiyoruz. Yine söz verdiğimiz gibi bugün iklim krizine dikkat çekmek için okul grevindeyiz. Online'ız ve buradayız! Okulda değil evdeyiz ve “bu evde iklim grevi var”! Arkadaşlar, geleceğe hoş geldiniz! Salgın hastalıkların, savaşların, göçlerin, insan hakları ihlallerinin olduğu geleceğe hoş geldiniz. Bu kötülüklerin bizden çok uzakta olan bir şehir ya da ülkede yaşanmadığı geleceğe hoş geldiniz. Teknolojimizin, ilaçlarımızın ve paramızın bizi koruyamayacağı geleceğe hoş geldiniz. 

SELİN: 

Küresel bir acil durum ne demek bunu şu anda görüyoruz, yaşıyoruz. Asla vazgeçemeyiz dediğimiz yaşam standartlarımızdan böylesi bir acil durumda nasıl vazgeçebildiğimizi görüyoruz. Demek ki AVM’siz de yaşarız, daha az tüketerek de. Ama doğasız yaşayamayız. Bu yüzden ekonomiden önce canlı yaşamını gözeten bir sisteme geçiş yapmamız gerektiği artık gün gibi ortada. Artık yanlışlarımızdan ders çıkarmanın, karbon emisyonlarını azaltmanın ve yeşil teknolojilere yatırım yapmanın tam zamanı! Bir krizi yaşıyoruz, bir başka kriz istemiyoruz!

ATLAS

Bilim insanları, içinde yaşadığımız çağa insan çağı yani ANTROPOSEN çağı diyor. Daha önce hiç bir canlı türünün dünya üzerindeki diğer canlı türlerini bu denli etkilediği görülmemiş. Ne dev bir Megalodon ne de bir Argentinosaurus kolonisi dünya üzerindeki diğer bütün canlılara zarar verebilmiş. Ama biz veriyoruz! Yani Homo Sapiens’ler. Dünya üzerindeki bütün diğer canlıların hayatlarına olumsuz etki edebilecek kadar etrafımızı etkiliyoruz. Bu yüzden de bu zamanlara “insan çağı” diyoruz. Biz de gençler ve çocuklar olarak bütün canlılara zarar verdiğimiz bir çağda doktor, bilim insanı, mühendis, tasarımcı ya da siyasetçi olmak istiyoruz. Bizden önceki nesillerin bolluk ve rahatlık içinde yaptıkları şeyler bunlar…Çok tüketmekten korkmadıkları, bizden sonraki kuşakların ve diğer türlerin sağlığını düşünmedikleri zamanlardan beri yaptıkları şeyler. Gezegene verdiği zararı düşünmeden kullanılan petrol ile, nereye gideceği umursanmayan plastiklerle, zehir kusan fabrikalarla, kocaman gökdelenlerin içinde yapılmasına karar verilen şeyler…Suyun, toprağın ve ağacın öneminin öğretilmediği zamanlardan kalan şeyler… Şimdi bizim de aynı şeyleri tekrarlamamızı bekliyorlar.Ama artık ne o kadar bolca kaynak var, ne de rahat bir şekilde gözümüzü kapayarak işimizi yapabileceğimiz bir dünya. Bu durum bizi umutsuz yapıyor mu? Hayır! Çünkü umutsuz olmak için çok geç!

SELİN

Sevgili karar alıcılar, biz gençler sizin sözünüzü dinliyoruz. “Evde kal” çağrısına uyuyor ve eğitimimizi, eğlencemizi, sosyalleşmemizi yani yaşamımızı eve sığdırmaya çalışıyoruz. Şimdi aynı şeyi siz büyüklerimizden istiyoruz. Şimdi de siz bizim sözümüze kulak verin! Evimiz yanıyor! Yaşamımızı sığdırmaya çalıştığımız evimiz, yani gezegenimiz yanıyor! Bu yangının nedeninin iklim krizi olduğunu bilim insanları söylüyor. “evde kal”ınmasını söyleye profesörler, doktorlar ve akademisyenler iklim krizi yüzünden afetlerin, savaşların, göçlerin, salgın hastalıkların ve türlerin yok oluşunun hızlanarak artacağını da söylüyor. Yani bunu bize bilim söylüyor. Biz gençler de siz büyüklerden, çaresiz kaldığınız zamanlarda bilimin ardında birleştiğiniz gibi, iklim krizini durdurmak için de bilimin arkasında birleşmenizi istiyoruz. 

ATLAS: 

Bilime ve gençlere kulak verin! İçinde kalmak zorunda olduğumuz evimizdeki, yani gezegenimizdeki yangını söndürelim! 

SELİN:

Biz birer sinekkuşuyuz ve dünyamızı kurtarmak için herkes üzerine düşeni yapıncaya kadar durmayacağız!

ATLAS

Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman? 

Bültene kayıt ol