(Video) İzmir'de yüzlerce iklim aktivisti 'sıfır emisyon' için yürüdü

21.09.2019 - 13:08
Haberi paylaş

İzmir'de küresel iklim grevine katılan öğrenciler ve her yaştan protestocu, karbon emisyonlarının derhal sıfırlanmasını istedi.

Liselilerin ilk eylemi saat 13.00'te İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde gerçekleşti. İklim için okul grevi yapan öğrenciler, kirli enerjiden vazgeçilmesini istedi.

Belediye önündeki eylemin ardından Konak Meydanı'nda saat kulesinin önüne giden öğrenciler, buradan küresel iklim grevine destek verdi.

Saat 15.00'te Gündoğdu Meydanı'nda toplanan Gelecek İçin Cumalar (Fridays For Future) aktivisti 150 öğrenci, iklim krizine karşı yetkililerin bir an önce etkili adımlar atmasını talep etti. Öğrenciler buradan İzmir İklim Yürüyüşü'nün gerçekleşeceği Alsancak İskelesi'ne gitti ve her yaştan İzmirli iklim aktivisti ile buluştu.

Sıfır Gelecek kampanyası basın açıklamasında şu talepler dile getirildi:

1. İklim acil durumu ilan edilmeli.

2. Fosil yakıtlara veda edilmeli.

3.  Yenilenebilir enerjiye geçilmeli.

4. Endüstriyel tarım ve hayvancılıktan vazgeçilmeli.

5. Ormanlar korunmalı.

6. İklim krizi konusunda farkındalık geliştirilmeli.

7. İklim adaleti sağlanmalı.

İskele Meydanı'ndaki etkinliğin ardından yüzlerce aktivist,  Kıbrıs Şehirleri Caddesi'nden KültürPark'a sloganlarla yürüdü.

Ahura Ritim Topluluğu ve Sokak Orkestrası müzik çaldı. İzmir Swing Dance Topluluğu bir dans gösterisi yaptı. Masal anlatıcısı Sıla Topçam da bir masal anlattı.

Sıfır Gelecek İzmir basın açıklaması:

Bugün biz Sıfır Gelecek İzmir olarak, iklim krizinin gittikçe daha tehditkâr olduğu bir ortamda ve zaman diliminde farklı kesimlerden, farklı yaşlardan, farklı kültürel arka planlara sahip kişiler olarak ortak bir çatıyı oluşturuyoruz.

20 Eylül’de bütün dünyada şu anda gerçekleşmekte olan Küresel İklim Grevi  çağrısı yapıldığında, bu sese ses vermeye karar vererek bir araya geldik. Biliyoruz ki 2018 Ağustos ayında İsveçli bir lise öğrencisi olan 15 yaşındaki Greta Thunberg’in bütün dünyayı iklim krizini çözme çağrısı ile başlayan bu büyük hareket doğanın bize olan çağrısıdır! Gelecek İçin Cuma Günleri (Fridays for Future) Hareketinin “Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız!” çağrısına biz de ortak oluyoruz. İnsanlığın da dahil olduğu ekosistemlerin, geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok oluşuna izin vermeyeceğiz. O yüzden biz de “ya sıfır karbon gelecek ya da sıfır gelecek diyoruz!”  

Bu yüzden bugünü, tüm dünyada dönüştürücü değişimin ilk eylemi olarak görüyoruz! Şunu belirtmeliyiz ki;  karşı karşıya olduğumuz bu küresel krizle mücadele etmek üzere iklim acil durum planlarına uyum gösterilmedikçe gezegenimizi her nefes aldığımızda bir kere daha kaybedeceğiz. 

Önümüzde yalnızca iki seçenek duruyor. Ya küresel ısınmayı 1,5 0C derece ile sınırlamak için üstümüze düşeni yapacağız ve sıfır karbon emisyonuna geçeceğiz ya da yaşamın hepimiz için sona erdiği bir gelecek ile yüz yüze geleceğiz! 

Bunun olmaması için bu küresel krizle zaman kaybetmeden mücadele etmek zorundayız!  Ve bu nedenle başta yerel yönetimler olmak üzere bölgesel, ulusal ve uluslararası kurum ve organlara sesleniyoruz:  

1- İKLİM ACİL DURUMU İLAN EDİLMELİ 

Tüm iklim krizi derinleşirken halkın gerçeğin söylenmesi talebine karar alıcılar sessiz kalmamalı. Bağlı oldukları meclis ve konseylerde iklim krizini gerçekte olduğu gibi, yani bir varoluş acil durumu olarak ele almalı ve “iklim için acil durum” ilan etmeli. Çünkü meselenin büyüklüğünü kabullenemezsek, çözümlerin gerekli ölçek ve hızda uygulanmasını savunma cesaretini gösteremezsek, ihtiyaç duyduğumuz hareketlenmeyi ve bunun getireceği sonucu elde edemeyiz. 

Belediyelerimizin, dünya üzerinde iklim acil durumunu kabul eden 1000’den fazla belediyeye, iklim acil durumu ilan ederek katılması ve iklim acil durumu protokolünde yer alan şartlara bu katılımla birlikte uyum sağlamasını talep ediyoruz. 

2- FOSİL YAKITA  VEDA EDİLMELİ 

Fosil yakıtların ve iklimin tahribatının tüm finansmanını ve desteğini derhal sonlandırılsın. Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırın ve fosil yakıt projeleri, ormansızlaşma ve iklim tahribatını finanse etmek, ticaret yapmak amacı içinde olan herhangi bir banka, piyasa, hükümet veya diğer borç veren kurumların yasadışı olmasını sağlayın. Sera gazı emisyonunun en önemli kaynaklarından biri olan termik santral projelerini canlı yaşamı daha fazla tehdit etmeden acilen durdurun! 

3- YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİLMELİ 

Yenilenebilir enerjinin gelişimi için tüm engelleri kaldırın ve herkesin temiz, yenilenebilir enerjiye erişebilmesi için finansman programları oluşturun. 

4- ENDÜSTRİYEL TARIM VE HAYVANCILIKTAN VAZGEÇMELİ 

Gemiyi batıran su alan büyük deliklerden birisi Endüstriyel tarım ve hayvancılık. Acilen terk edilmezse  iklim kurtarılamaz. 

Hayvancılıkta kullanılan  içme suyu kaynakları, topraklarımız, ölüm neticesi bertaraf edilemeyen kan ve yaşadıkları sırada hayvanların  dışkıları, çıkardıkları gazlar onları doyurmak için ekilen arazilerin orman arazisi olması, dolayısı ile çıkarılan yangınlar ve ormansızlaşma neticesinde  türlerin yok oluşu.  Bu endüstri dönüştürülerek  iyilestirilemez Çünkü bu dönüşüm " doğa dostu" tarım da olur ama "hayvancılık" ta olmaz . Cunku devam eden talep var. Milyarlarca insan talep ediyor.  

Önerimiz endüstriyel tarım ve hayvancılığa son verilmesi.  Bunun yerine tarım politikalarının gözden geçirilmesi, doğa dostu zehirsiz tarıma gecilmesi, hayvan kullanımının sorgulanması,  mümkün olan en üst mertebede endüstriyel hayvancılık ve tarımın terk edilmesi 

5- ORMANLAR KORUNMALI 

Çünkü biz de onunla birlikte nefes alıyoruz.  Yerli halkların ve yerel toplulukları topraklarının hakimi olarak kabul edin. Ormansızlaşmış alanları yeniden ağaçlandırın. İnsanın doğanın bir parçası olduğunu hatırlamasını sağlayın. Doğanın ve yaban hayatın korunmasına yönelik planlar ve projeler geliştirin. Nesli tükenmekte olan türleri koruyun ve bu konuda sürdürülebilir çalışmalar yapın 

6-İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELEYE DAİR FARKINDALIK GELİŞTİRİLMELİ 

İklim krizinin nedenleri ve etkileri hakkında ekonomik ve politik düzeyde doğru bilgi verilsin. 

Bu doğrultuda toplum bilinçlendirme çalışmalarına öncelik verin. Okullardaki müfredata iklim krizini dahil edin. 

7- HAKLAR GÖZETİLEREK ADİL GEÇİŞ YAPILMALI 

Fosil yakıtlı santraller ve çimento, demir-çelik endüstrisi gibi iklime zarar veren tesisler de dahil olmak üzere ekonomiyi adil bir şekilde değiştirmek ve dönüştürmek şart. Çalışanların bu dönüşümün merkezinde olmalarını sağlayın. İklim etkilerine, özellikle en kırılgan olanlar için etkili adaptasyon planları uygulayın. Etkileri önceden tahmin etmek, bu etkilere direnci artırmak ve etkin bir şekilde uyum sağlamak için harekete geçin. İklim adaletini sağlayın. 

Mesele sınırlar ötesi, mesele nesiller ötesi, mesele türler ötesi, mesele kültürler ötesi, mesele neredeyse tüm hakları bertaraf edecek düzeyde adalet meseli, mesele varoluş meselesi…  

Bu nedenlerle karşı karşıya olduğumuz bu varoluş krizi karşısında; aslında yıllardır Bergama’da, Hasankeyf’de, Yırca’da, Efem Çukuru’nda, Munzur’da, Soma’da, Kaz Dağları’nda, Kirazlı’da, Cerattepe’de, Kuzey Ormanları’nda ve pek çok yerde pek çok defa inatla sürdürülen mücadeleleri ortaklaştırıp, yerelden evrensele doğru büyütmek için herkesi ama herkesi iklim krizi karşısında birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.  

Greta’nın sözleriyle bildirimizi sonlandırıyoruz: 

 “Umut, hak etmeniz gereken bir şeydir. Eğer biz bugün iklim krizi ile mücadele etmeye karar verdiysek, bunu kesinlikle yapabiliriz ama önce mücadeleyi seçmemiz ve gereken önlemleri almamız gerekir."

Bültene kayıt ol