İngiltere: Şimdiye kadarki en büyük iklim isyanı

21.09.2019 - 12:26
Haberi paylaş

İngiltere'de ortaokul ve lise öğrencilerinin liderlik ettiği yüz binlerce insan, iklim değişikliğini ve buna neden olan kapitalizmi protesto gösterilerine katıldı.

İngiltere'de şimdiye kadar ki en büyük iklim protestosu, ileriye yönelik büyük bir adım oldu. İklim için sokağa çıkan aktivistler, bir sonraki seçimleri veya parlamentodaki kokuşmuş manevraları beklemekten çok farklı bir politika ve demokrasi vizyonu önerdi.

Organizatörler yaklaşık 100 bin kişinin Londra’da, 20.bin Edinburgh'da, 15 bin kişinin Glasgow'da ve 10.000 kişinin de Brighton ve Leeds'de yürüdüklerini söylüyor. Bristol’da 6 bin ve Manchester’da da 5 bin kişi vardı.

İngiltere'nin dört bir yanındaki kasabalarda ve şehirlerde, hükümetlerin iklim değişikliğine karşı önlem eksikliği nedeniyle sokaklarda coşku, acı ve öfkeyi birleştiren büyük mitingler gerçekleşti.

Bazı yerlerde yol blokajları ve işgaller vardı. İnsanlar durumun aciliyetini biliyor ve şimdi harekete geçmek istiyor.

Londra’da hayatının ilk gösterisine katılan Emily, “bu gerçekten çok eğlenceli, bence bir fark yaratıyor, iklim değişikliğini duyuruyor ve Twitter’da trend oluyor” dedi.

Ellen ve Hellen ise Socialist Worker ile Londra’daki Parlamento Meydanı’nda konuştuklarında dans ediyorlardı.

“Bu inanılmaz” dedi Helen. “Çok enerjik, burada olmak gerçekten güçlü hissediyor. Daha önce hiç gösteri yapmadım ama kesinlikle tekrar gelip bütün arkadaşlarımı getireceğim.”

Ellen, ikisinin de Greta Thunberg'den ilham aldığını söyledi.

Gösterinin bir anında Londra polisi müdahil olmaya kalktığında, öğrenciler “Kendinizden utanın” diye bağırdı.

Ayrıca Manchester, Cambridge, Glasgow, Bristol, Brighton, Birmingham, Chesterfield, Plymouth, Sheffield, Hackney, Leeds, Inverness, Derby, Cardiff, Portsmouth, Westminster, Islington, Doncaster, Scarborough, Newham, Oxford, Millbank, Walthamstow ve Essex gibi merkezlerde son derece kapsayıcı, genç katılımlı-enerjik gösteriler düzenlendi.

İngiltere’nin küçük şehirlerinde bile kalabalık gösteriler yapıldı. Bradford’da 400-500 kişi gösteriye katıldı. Üniversite ve yüksek okullar sendikası UCU öğrencilerle yürüdü ve birlikte "İklimi değil sistemi değiştir" diye haykırdılar.

İktidardaki Muhafazakarlar öğrencileri okul grevinden ötürü kınarken, gösterilere işçilerin yoğun katılımı gözlendi ve çeşitli sendika liderleri desteklerini bildirdi. 

(Ali Rıza Seven, İngiltere yayınlanan Socialist Worker gazetesinden derledi)

Bültene kayıt ol