Almanya'da 1 milyondan fazla kişi iklim grevine katıldı

20.09.2019 - 20:46
Haberi paylaş

Almanya'da bugün düzenlenen iklim grevine yaklaşık 600 yerde 1 milyonun üzerinde insan katıldı. Berlin'de düzenlenen dev gösteride, ilkokul öğrencileri "Buradayız, sesimizi yükseltiyoruz, çünkü geleceğimizi çalıyorsunuz!" pankartıyla yürüdü.

Bugünkü gösterilerle başlayan ve önümüzdeki günlerde de çeşitli etkinliklerle sürecek olan gösterilere Fridays for Future'un yanı sıra sendikalar, dernekler, sivil toplum örgütleri ve kiliseler de destek verdi. Protestocular, sera gazı salımının azaltılması için ulusal ve uluslararası bağlayıcı düzenlemeler getirilmesini, ülkenin en geç 2030 yılında kömür enerjisinden vazgeçmesini ve 2034'e kadar da yüzde yüz oranında yenilenebilir enerjiye geçilmesini talep ediyor.

Berlin'de 270.000 kişinin katıldığı gösteriler, çeşitli grupların etkinlikleriyle akşamın geç saatlerine kadar devam etti. Akşam saatlerinde polisin dağılın uyarısına karşın, protestocuların sayısının arttığı görüldü. Göstericiler "Siz uyudunuz, biz uyandık", "Bizi kömürleştirmekten vazgeçin!", "Gezegen bizim geleceğimiz" yazan pankartlarla yürüdüler. 

Hamburg'da 100.000, Köln'de 70.000, Münih'te 60.000, Frankfurt'ta 40.000, diğer şehirlerde de on binlerce kişi sokakları ve alanları doldurdu. Bu arada federal hükümet de iklimin korunması için önlem paketini açıkladı. Toplam 70 önlem, iklim değişikliğiyle mücadeleye 2023 yılına kadar 54 milyar Euro ödenek ayrılmasını, 2030 yılında sera gazı salımının 1990 seviyesinden yüzde 55 daha az bir seviyeye indirilmesini öngörüyor. Başbakan Merkel, yaptığı konuşmada iklimin korunmasıyla ilgili hedeflerin gerisinde kaldığını söyledi. 

Fridays for Future ise hükümetin açıkladığı önlem paketini "tümüyle yetersiz" olduğunu söyleyerek eleştirdi. FFF hareketinin sözcüleri, bugün sokağa çıkan milyondan fazla insanın hükümetten çok daha ileri bir noktada olduğunu belirterek, geleceklerinin ayaklar altında çiğnenmeye devam ettiğini söyledi.

Bültene kayıt ol