(Video) İstanbul'da iklim için okul grevi: Yüzlerce öğrenci eylem yaptı

20.09.2019 - 13:53
Haberi paylaş

İstanbul'da küresel iklim grevine katılan çok sayıda öğrenci ve aktivist, Kadıköy İskele Meydanı'nda eylem yapıyor.

Sıfır Gelecek kampanyası tarafından düzenlenen eyleme, yağmura rağmen katılım yüksek oldu. "Evimiz yanıyor", "Ya sıfır karbon ya sıfır gelecek", "Ne istiyoruz? İklim adaleti", "Sınırları açın, termik santralleri kapatın", "İklim acil durumu" yazılı dövizler taşıyan aktivistler hükümeti kirli enerjiden vazgeçmeye çağırdı.

"Gelecek İçin Cumalar" adına basın açıklamasını Atlas Sarrafoğlu ve Selin Gören yaptı. Genç aktivistler şunları söyledi:

“Türkiye’deki ilk iklim grevinde 15 Mart’ta da yetişkinler de vardı. Fakat izleyiciydiler.  Şimdi artık bu grevin bir parçasısınız.  Ona göre hareket etmelisiniz. Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz. Artık birbirinizi suçlamamalısınız. Artık bir araya gelmelisiniz. Ve en önemlisi artık biz çocukları dinlemelisiniz. Artık bize kulak verin ve bizi artık dinleyin. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Artık bunun için çalışın. Biz de artık bunun için okula gidelim. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz. Bunu okula gitmemek için yapsaydık. Pazartesi sendromu yaşamamak için pazartesi yapardık. Hepiniz öğrenci olmuşsunuzdur.  Biliyorsunuzdur ki okula gitmek için en iyi gün cumadır fakat en kötüsü ise pazartesidir. Anladınız mı? O zaman anlamaya devam edin. Gezegenimiz yanıyor. Bir çok şehir sular altında kalıyor. Buzullar yok oluyor. Ormanlar alev alev. İnsanlar evlerini terk ediyor. Türlerin nesli tükeniyor.

Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Bu ilk iklim grevinizi unutmayın. Artık hayatınız değişti. Eğer bu gerçeği biliyorsanız hepimizin hayatı değişmiştir. Ben de sizin gibi korkuyorum zehirli yağmurlardan. Ama yağmurların neden zehirli olduğunu bilmek istiyorum. Yağmurların zehirli olmaması için ne yapmam gerektiğini bilmek istiyorum. Bunu tek başıma öğrenemem. Bana yardım etmelisiniz. Kimyasal kirliliği durdurmak konusunda bana yardım etmelisiniz. İklim krizini durdurmam konusunda bana yardım etmelisiniz. Bize yardım etmek için önce bizi desteklemelisiniz. Sonra bizimle aynı şeyi söylemelisiniz. Bilimin arkasında birleşelim. Formül bu. Çünkü iklim değişikliğinin bir kriz olduğunu bilim insanları söylüyor. Yani doktorlar, profesörler biz de bunu haberlerde öğreniyoruz. O yüzden bence ilk iş olarak bu gerçekleri öğrendiğimiz haberlerin değişmesini istemeliyiz. Sonra bu konu hakkında bir şeyler yapmak isteyen kişilere kulak vermeliyiz. Bence artık birlikte hareket etmenin vakti geldi.”

İskele'de yapılan basın açıklamasının ardından yüzlerce öğrenci, iklim grevi festivalinin yapılacağı Yoğurtçu Pakı'na yürüdü. "Güneş rüzgar bize yeter", "Şirketleri değil gezegeni kurtar" sloganları atan öğrenciler parkta karbon emisyonlarını sırfırlama çağrısı yaptı.

 

 

Bültene kayıt ol