İklim değişikliği krizi tırmanıyor: Kuzey Buz Denizi'ne çok sayıda yıldırım düştü

15.08.2019 - 12:21
Haberi paylaş

Geçen hafta sonu ise Kuzey Kutbu'na 555 kilometre mesafeye çok sayıda yıldırım düştü.

Independent Türkçe'de yayınlanan Tom Embury-Dennis imzalı haber şöyle:

Küresel iklim değişikliği krizi hızla tırmanmaya devam ederken, son yaşanan olağanüstü hava olayında Kuzey Kutbu'na 555 km mesafede çok sayıda yıldırımın düştüğü tespit edildi.

ABD'nin Ulusal Meteoroloji Dairesi'nin (NWS) cumartesi günü saptadığı yıldırımlar, daha düşük enlemlerde sıradan yıldırımlı fırtınalara sebep olabilecek fırtına bulutlarının kuzeye yönelmesi sonucu ortaya çıktı.

Ancak kutuplarda sıcaklıklar genellikle yıldırım düşmesine imkan tanımayacak kadar düşük olduğu için bu hava olayı çok nadir gerçekleşir, bu nedenle NWS haftasonu bir açıklama yayımlamaya karar verdi.

Açıklamada “Bugün saat 16.00'yla 18.00 arasında Kuzey Kutbu'na 555 km mesafede bir dizi yıldırım düşmesi kaydedildi” ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre, gök gürültülü fırtına Sibirya'nın Lena Nehri Deltası'nın yaklaşık bin 300 kilometre kuzeyinde gerçekleşti ve yıldırımlar muhtemelen deniz buzu veya buzla karışık açık okyanus sularının bulunduğu yüzeye düştü.

NWS, Alaska'nın Fairbanks şehrindeki ofisi olayı saptadıktan sonra yaptığı açıklamada “Bu Alaska hava durumu uzmanlarının kayıtları arasındaki en kuzeye düşen yıldırım oldu” dedi.

Dünyanın en ucunda yaşanan bu yıldırımlı fırtınalar, denizlerde buz seviyesinin düşüklüğünde rekor kırılan ve kutbun kendisi de dahil olmak üzere kuzey buz denizinde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıkların ölçüldüğü olağanüstü bir yazın ortasında gerçekleşti.

Grönland'da temmuz sonu ve ağustos başında yaşanan olağanüstü hava durumu, eriyerek denize karışan buz miktarında rekor kırılmasına ve küresel deniz seviyelerinin kayda değer biçimde artmasına neden oldu. Grönland'ın batısında bir aydan uzun süredir yaşanan orman yangını sıra dışı kuru ve sıcak hava koşullarını gözler önüne seriyor.

Pazartesi sabahı telefonla ulaşılan NWS'nin Fairbanks ofisindeki meteorologlardan Ryan Metzger, hava durumu uzmanlarının bu bölgeyi sürekli gözlemlememesinden ötürü bunların şimdiye kadar kutbun en yakınına düşen yıldırımlar olduğunu söylemekten kaçındı.

Metzger “Daha önce hiç gerçekleşmediğini söyleyemem ama kesinlikle olağan dışı ve dikkatimizi uyandıran bir durum” dedi.

Metzger, yıldırımların bulutların hareketleriyle birlikte takip edildiğinden yerküreye yayılmış yıldırım belirleme ağında hata yaşanmadığından emin olduğunu dile getirdi.

Düşen yıldırımlar kutup yakınlarındaki atmosferin yeterince istikrarsızlaştığını gösteriyor çünkü yıldırımlı fırtınaların ortaya çıkması için alçak atmosferde yeterli sıcaklığın ve nemin bulunması gerekiyor.

Kuzey Kutup bölgesinde yılın bu zamanında yaşanan ortalamanın çok üzerindeki sıcaklıklar deniz buzunun azalarak deniz yüzeyi sıcaklığının artmasına neden oluyor. Bu durum olağan dışı şekilde istikrarsız hava kütlesinin Kuzey Buz Denizi'nin merkezine doğru ilerlemesine katkıda bulunmuş olabilir.

Dünya'nın gök gürültülü fırtınalarının büyük çoğunluğu düşük enlemlerde gerçekleşir çünkü buralardaki yüksek sıcaklık ve nemin birlikte bulunması elektriğin havada daha kolay iletilmesini sağlayarak bu tür hava olaylarını kolaylaştırır.

Bültene kayıt ol