Salgının sebebi iklim değişikliği

24.07.2019 - 12:27
Haberi paylaş

İstanbul'da sivrisineklerden bulaşan Batı Nil Virüsü sebebiyle hastalananların sayısı artıyor.

Avcılar ve Esenyurt ilçelerinde hastalanan bazı kişilerin, Batı Nil  Virüsü'ne yakalandığı tespit edildi. Özellikle Yeşilkent mahallesinde yaşayanların salgınla karşı karşıya.

teş, halsizlik, baş ağrısı, kas ve vücut ağrısı gibi gribe benzer semptomlar yaratan hastalığa, sivrisineklerin taşıyıp bulaştırdığı bu virüs neden oluyor. Gripten farkı, haftalar ve bazen aylarca devam eden halsizlik durumu yaratması.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, Küçükçekmece gölü etrafındaki sazlıklar ve dere yatakları gibi ilçede sivrisinek barındıran alanları ilaçlıyor. 

1937'de Uganda'da saptanan virüs, 1950'lerde adını aldığı Nil Deltası'nda görüldü. 

1990'ların sonunda İsrail ve Tunus'ta vakalara sebep olan virüs, ABD'ye sıçrayarak salgına sebep oldu. Bunları Yunanistan, İsrail, Romanya ve Rusya salgınlar izledi.

2018 yılı itibarıyla Batı Nil Virüsü vakalarının sayısı, Avrupa Birliği ülkeleri ve komşu devletler de artmaya başladı. 

Afrika kıtasında ortaya çıkan bu virüs, İstanbul'a nasıl geldi?

Bilim insanlarına göre sebep, küresel iklim değişikliği. Yeryüzünün ısısının artması sonucu hayvan hareketleri ve göçleri de değişiyor. Kuşlar ve sivrisinekler tarafından taşınan Batıl Nil Virüsü, hayvanların engellenemez hareketleriyle, İstanbul gibi dünyanın çeşitli yerlerine taşınıyor.

Bültene kayıt ol