Meteoroloji beş ilde yaşayanları uyardı

30.05.2019 - 07:41
Haberi paylaş

İstanbul'da sıcaklık rekoru kırıldı. Meteoroloji, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl'de yaşayanları uyardı.

2015'ten bu yana, dünyada en sıcak yıllar yaşanıyor. Bilim insanları 2019'un bir önceki seneye göre daha sıcak olacağını söylüyordu.

28 Mayıs'ta İstanbul'da sıcaklık 35.4 derece olarak ölçüldü. Bir gün önce 29 dereceydi. 6,4 derecelik artış, zorlu bir gün yaşattı.

Aynı zamanda 69 yılın rekoru da kırıldı. 27 Mayıs 1950 günü İstanbul'da sıcaklık 34,5 derece olarak ölçülmüştü.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, 29 Mayıs'ta Elazığ, Malatya, Adıyaman, Tunceli ve Bingöl için sıcaklık uyarısında bulundu:

"Yapılan son değerlendirmelere göre, bölge müdürlüğümüz sorumluluk sahasında yer alan Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5-10 derece üzerinde seyretmesi beklendiğinden, başta sağlık sorunları olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir."

Sıcak hava dalgaları

Güneş çarpması, çevresel koşullardan kaynaklanır. Baş dönmesi, zihin bulanıklığı, baş ağrısı ve hâlsizlik gibi belirtileriyle bilinen sıcaklık çarpması, bazıları için ölümcül olabiliyor. Kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik hastalar, yaşlılar, çocuklar ve  dışarıda çalışanlar risk altında.

Yakın zamana dek nadir görülen ısı dalgaları, sera etkisi oluşturan gazlar yüzünden olağan hale geldi.

Atmosfere yılda 360 milyon ton karbondioksit gazı gönderen Türkiye kapitalizmi, küresel ısınmanın yüzde 1'inden sorumlu.

Bültene kayıt ol