Hava kirliliği her yıl 8.8 milyon kişinin erken ölümüne sebep oluyor

13.03.2019 - 17:06
Haberi paylaş

Dünyada her yıl 8.8 milyon kişi, hava kirliliği yüzünden normalden iki yıl erken ölüyor.

European Heart Journal adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu sayı dünyada tütün tüketiminden ölen insanların sayısından fazla.

Bilim insanları, Avrupa'da her yıl yaklaşık 800 bin kişinin yaşamının kirli hava nedeniyle ortalama iki yıldan fazla erken sonlandığını ortaya koydu.

Avrupa'daki hava kirliliği oranının neden olduğu sağlık sorunları küresel ortalamanın üstünde. Avrupa'nın yoğun nüfusu ve kötü havası nedeniyle bu oran dünyanın en yükseği.

Araştırma hava kirliliğinin önce akciğerleri vurduğunu, kan dolaşımı sonucu kalp hastalıklarının ve krizinin solunum hastalıklarından iki kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Dünya çapında hava kirliliği yüzünden ölen kişilerin sayısı da ikiye katlanarak 8.8 milyona ulaştı.

Araştırma ekibinin üyesi Profesör Jos Lelieveld, "Havayı kirletenler çoğunlukla fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklandığı için diğer enerji kaynaklarına acilen geçiş yapmalıyız. Temiz, yenilenebilir enerji kullanırsak sadece iklim değişikliği etkilerini azaltmak için Paris anlaşmasına uymakla kalmayacağız ayrıca hava kirliliğine bağlı ölümleri yüzde 55 azaltacağız" dedi.

Bültene kayıt ol