İklim değişikliği: Okyanusları kaplayan bulutlar yok olabilir

26.02.2019 - 07:35
Haberi paylaş

Şirketler ve devletler karbondioksit emisyonlarını azaltacak önlemler almaya yanaşmazken, küresel iklim değişikliği gezegenin varlığını tehdit etmeye devam ediyor.

 Nature Geoscience adlı aylık bilimsel dergide yer alan habere göre, düşük enlemlerdeki okyanusların %20'sinin üstünü örten, özellikle dönence altı bölgelerde yaygın olan ve güneş ışığının önemli bir bölümüne karşı gölgelik oluşturarak dünyanın ısınmasını engelleyen "yığın bulutlar", atmosferdeki karbondioksit seviyesi 1200 ppm'i bulduğunda yok olacak..

Araştırmacıların en kötü senaryo tahminlerine göre, bu durum, gelecek yüzyılın başında yaşanabilir.

Forbes dergisinden Eric Mack, bu durumun en son 56 milyon yıl önce yaşandığını ve dünyanın bir anda 8 santigrat derece ısındığını hatırlatıyor. Bunun tekrarlanması bir iklim kaosu yaratacak, dünyanın birçok yerini yaşanamaz hâle getirecek.

Son aylarda Avustralya ve Avrupa'nın birçok yerinde ortaokul ve lise öğrencileri, okul boykotlarıyla birlikte kent merkezlerinde kitlesel gösteriler yapıyor.

İngiltere'de ortaya çıkan Yokoluş İsyanı adlı grup, 15 Mart'ta birçok yerde gösteriler yapacak ve dünyanın her yerinde yerel Yokoluş İsyanı gruplarının kurulması için çağrı yapıyor.

CNN'de yer alan habere göre, ABD'de başkan adayı olan solcu isim Bernie Sanders, iklim değişikliğini "varoluşsal bir kriz" olarak tanımladı ve ABD'nin enerji politikasının sera gazı emisyonlarını sıfırlayacak şekilde baştan aşağı yeniden kurgulanması gerektiğini duyurdu.

Bültene kayıt ol