3 Nisan küresel grevde sokağa çıkamayan iklim aktivistleri “Koronavirüs salgınından öğrenin, krize kriz gibi davranın” vurgusuyla grevi dijital ortama taşıdı.
2000’den fazla kişinin sosyal medyadan canlı izlediği grev video konferans yoluyla gerçekleştirildi.
Grev, Fridays For Future (FFF)’ın ve Sıfır Geleceğin basın açıklamasıyla başladı. FFF basın açıklamasında “Bir krizi yaşıyoruz, bir başka kriz istemiyoruz” diyen genç aktivistler, korona krizinde olduğu gibi iklim krizinde bilimin arkasında birleşme çağrısında bulundu. Sıfır Geleceğin basın açıklamasında da sokaklarda olamamanın nedeni, hükümetlerin koronavirüs salgınına zamanında yanıt vermeyerek daha küçük kayıplarla atlatılabilecek bir gelişmeyi krize çevirmiş olmaları ve bu krize kriz gibi davranmaya da çok geç başlamış olmalarıdır. Bundan ders çıkartılmasına ve iklim krizinden kaynaklı felaketlerin daha ileri gitmeden engellenmesine vurgu yapıldı.
Ünlü isimler de grevcileri yalnız bırakmadı. Ömer Madra (radyo programcısı, yazar), Mert Fırat (oyuncu), Kerem Kabadayı (müzisyen) gibi isimler de greve katıldı. Aktivistleri destekleyici konuşmalar yaptılar.
Ömer Madra “koronavirüs için bilim insanları dinlenmedi şirket kârlarına önem verildi ve bu noktaya gelindi ve bunun iklim krizinin hızlı çekimi” olduğunu söyledi.
Mert Fırat örgütlenmenin anlatıldığı gibi kötü bir şey olmadığını ve gerekli olduğunu söylerken Kerem Kabadayı Türkiye’de iklim hareketinin tarihinden bahsetti ve mücadeleleri birbirinden ayrı görmemek gerektiğini söyledi.
7 farlı şehirden, çok sayıda genç aktivist söz alarak konuşmalar yaptılar. Bu konuşmalarda egemenler bu konuyu görmezden geldiği için gençlerin harekete geçmesi gerektiğini, gençlerin durmayacağını, örgütlenmeye ve mücadeleye devam edeceğini söylediler. Sistemin değişmesi gerektiği mesajlarını verdiler.
Sıfır Gelecek aktivistleri iklim krizinin sorumlusu olan kapitalizmi teşhir etti. Karar vericilerin 30 yıldır olduğu gibi bir kez daha krizi görmezden geldiklerini ve COP26’yı ertelediklerini, hükümetlerin hemen fosil yakıtların kullanımına son vermesi ve adil dönüşüm programları uygulamaları gerektiğini söylediler. “Artık kaybedecek tek bir saniyemiz yok!” diyerek iklimi değil sistemi değiştirmek için herkesi harekete geçmeye çağırdılar.
Sıfır Gelecek aktivistlerinin konuşmalarının ardından online konserler ve twitter gündem kampanyasıyla dijital grev devam etti.
(Sosyalist İşçi)