Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

11.09.2017 - 11:32

İşçi sınıfının en önemli talebi “OHAL kaldırılsın” olmalıdır

Memur-Sen, AKP hükümetinin enflasyon oranının altında ve kendi tekliflerinin yarısı dahi etmeyen zam teklifini kabul etti. Toplu Sözleşme görüşmelerinde 2018’in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6 zam talep eden Memur-Sen, AKP’nin yaptığı 2018 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için ise yüzde 3,5 zam teklifine razı oldu.

Böylece Memur-Sen’in işlevinin kamu emekçilerinin haklarını değil, egemenlerin çıkarlarını savunmak olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Aynı zamanda işçileri satış sözleşmesi imzalayan hükümete yakın sendika başkanları, kendi tabanlarından hiçbir basınca maruz kalmadılar.

Ülkeyi KHK'larla yöneten AKP iktidarı geçtiğimiz dönemde pek çok grevi yasakladı. Şimdiye kadar aralarında Akbank, Şişecam, Erdemir, MESS’e üye işyerleri, Petlas gibi pek çok yerde grevler "milli güvenliği bozucu nitelikte" ve "genel sağlığı bozucu nitelikte" gibi bahaneler öne sürülerek yasaklandı.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan MÜSİAD Genel Kurulundaki konuşmasında "OHAL'le birlikte grev tehdidini engelledik" demiş ve işçilerin yasal hakkı olan greve bakışını adeta itiraf etmişti.

Tıpkı darbeyle uzaktan yakından ilişkisi olmayan on binlerce emekçinin kamu görevinden ihraç edilmesinde olduğu gibi, grev hakkına ilişkin bu son değerlendirmeler, bir kez daha OHAL’in asıl olarak emekçilere karşı kullanıldığını ortaya koymaktadır.

Hükümetin bugünlerde uygulamaya koyduğu bir başka zulüm politikası da, iki sene önce iş bırakanları sürgün etmek oldu. Eğitim-sen üyesi 1000 civarında öğretmen can güvenlikleri hiçe sayılarak doğu illerinden batıya sürüldü. Öğretmenlere hangi kentlere gideceği bile söylenmeksizin, sadece sürgün edildikleri telefonla bildirildi. Bir nevi yeni bir Şark Islahat Planı uygulamaya kondu.

Bütün yaşadığımız olumsuzlukların en önemli sorumlusu 20 Temmuz 2016’dan beri devam eden Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarıdır. OHAL egemen sınıf için her şeyi kolaylaştırıyor. Grevler yasaklanıyor, grevci işçiler gözaltına alınıyor, toplu sözleşmeler hükümetin istediği gibi imzalanıyor, öğretmenler sürgün ediliyor.

Bu yüzden patronlara cennet, işçilere yoksulluk olarak devam eden OHAL’in sona ermesi, işçi sınıfının bütün kesimleri için aşağıdan bir talep olarak öne çıkartılmalıdır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol