Volkan Akyıldırım

Volkan Akyıldırım son yazıları

Volkan Akyıldırım tüm yazıları

31.07.2016 - 18:33

İncirlik üssü kapatılsın

15 Temmuz gecesi darbecilerin merkezlerinden biriydi. Oradan kalkan tanker uçakların yakıt ikmali sonucu, Ankara ve İstanbul’da terör estiren F-16’lar havada kalabildi. İncirlik üssünde hâlâ darbeciler var.

İncirlik Amerikan Üssü, gizlice bu topraklara sokulmuş 90 nükleer bomba ve binlerce askerle Ortadoğu halklarına çevrilmiş bir silahtır.

Gizli kararnamelerle varlığı sürdürülen üs, tüm askeri üsler gibi Suriye ve Irak’ı “IŞİD’e karşı savaş” gerekçesiyle bombalayan ABD ve müttefiklerine açılmıştı.

Hâlâ açık, ABD’li generaller ise darbeci Türk meslektaşlarının tutuklanmasına kızıyor.

Ortadoğu’da acıların kaynağı, despot rejimleri ayakta tutan, durmadan savaş ve işgalle toplumları ezip delirtip, IŞİD belasını dünyanın başına saran ABD emperyalizminin buradaki dükkanına artık kilit vurulmalı.

1 Mart 2003’te mecliste görüşülecek Irak işgali tezkeresini durdurmak için, Ankara’da on binlerce insan haykırdığımız gibi: İncirlik kapatılsın, çocuk parkı yapılsın!

***

OYAK dağıtılsın

Türkiye’de generaller neden durmadan darbe planı yapar, fırsat bulduklarını en kanlı yöntemlerle harekete geçmelerindeki motivasyon nedir? Elbette para.

Fethullahçı patronların şirketlerine, darbeye destek verdikleri iddiasıyla el konuluyor.

Geçen yaz düşük ücrete karşı grevde olan işçileri bunların ne mal olduğunu zaten biliyordu, şimdi işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Türkiye’nin en büyük holdinginden biri olan OYAK’a dokunulmalı.

Avrasyacı NATOcu, Ergenekoncu Fethullahçı darbeci generallerin ortak noktası OYAK’ta somutlaşan ayrıcalıkları, TSK yönetiminin hizmetinde olduğu egemen sınıfın bir parçası olmaları.

Vergi ödeyen emekçilerin asla sahip olmadığı ayrıcalıklarından vazgeçmeye yanaşmıyorlar, TÜSİAD üyesi ortaklarıyla birlikte ekonomideki tekellerin hakimiyetini baskı ve şiddetle sürdürüyorlar.

Liderlikleri farklı olsa da son 15 yıldaki darbe girişimlerinin başlıca sebebi bu.

Geçen ayın sonunda OYAK’ın asker yönetimi, hakimiyetlerini yitirdikleri için topluca istifa etmişti.

15 Temmuz bunun üzerine geldi.

OYAK Holding var olduğu müddetçe ikballeri için darbe yapmaya hazır generaller, içinde cuntalar kaynayan bir ordu olacaktır.

Dağıtılmalı.

***

Temiz başlangıç

Ulaşım ve tuvaletler bedava: Harika, hep böyle olsa.

Meydanlarda yiyecek dağıtımı: İyi, az bile.

Şantiyelerinde iş güvenliği önlemlerini almaya ‘maliyeti artırır’ gerekçesiyle yanaşmayan inşaat şirketlerinin gazete ilanları: Mide bulandırıcı.

Kanlı darbeyi durduran, destek vermeyen, yaratacağı onlarca yıllık tahribatı engelleyen halk çok daha fazlasını hak ediyor.

Adalet Bakanlığı’na göre Türkiye’de 25 milyon kişi bankalara borçlu.

2 milyon 670 bin kişi bankaların icra takibinde.

13 yılda tüketici kredisi borçları 134 kat, kredi kartı borçları ise 17 kat arttı.

Son beş yılda borcunu ödeyemeyen vatandaşlardan 110 bin 361’i hapse girdi. 

Soyguncu bankaların yüksek faizleri, patronların aç gözlülüğü ve artan pahalılık, boynumuzda borç prangalarıyla ayakta kalmaya çalışmaktan ibaret çileli bir hayat.

Onlar ise kazanıyor:

- Bankaların net kârı 2015 yılında bir önceki seneye göre yüzde 6.0 artarak 26.06 milyar liraya yükseldi.

- BDDK verilerine göre, 2015`te sektörün kredileri de yüzde 20 artarak 1.48 trilyon liraya, takipteki alacaklar ise yüzde 30.5 artarak 47.5 milyar liraya ulaştı.

- 2016’nın ilk çeyreğinde 15 bankadan 13'ü kârını bir önceki döneme göre arttırdı. Artışlar beklenenin çok üzerinde.

Bu kadar yeter. Temiz bir başlangıç için işçinin, memurun, emeklinin, çalışanın banka borçları silinsin!

Volkan Akyıldırım

[email protected]


Bültene kayıt ol