Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

30.11.2015 - 08:22

İşçi sınıfına güvenmek gerekir

Karamsarlığa yer yok. İşçi sınıfı ölmüş değil. İşçi sınıfının kitlesel eylemine güvenmek, bu eylemin açığa çıkmasına yardımcı olmak gerekir. İşçi sınıfı her zaman mücadele eder, kendine güvendiği ve örgütlü olduğu ölçüde mücadeleyi ilerletir, genişletir.

Seçim sonrası bazı sol kesimler AKP’ye oy veren kitleleri -ki bu kitlelerin önemli bir kesimi işçilerdir- karşı devrimci ilan etti. Bu bakış açısı, solun bazı kesimlerinin işçi sınıfına ne kadar yabancılaştığının bir göstergesidir.

İşçi sınıfına mensup olmak bir ideolojik tercihin ötesinde somut maddi bir durumdur. Bizzat günlük yaşamın maddi koşulları işçi sınıfını potansiyel olarak kolektif kararlar veren, kendi içinde rekabet etmeyen, sömürmeyen, eşitlikçi bir sınıf hâline getirmektedir. İşçi sınıfı maddi koşulları gereği kapitalizmi yıkabilecek özelliklere sahip tek sınıf olduğu için, sosyalizm işçi sınıfının eseri olacaktır.

Birkaç yıldır işçi sınıfı içinde mücadeleci bir damar gelişme gösterdi, özellikle Gezi direnişinin sınıfı cesaretlendiren bir etkisi oldu. Son yıllarda pek çok iş yerinde ortaya çıkan küçük direniş eğilimleri çeşitli başarılar elde etti. Özellikle güvenlik, market, depo, çağrı merkezi sektörlerinde işçiler örgütlendiler, haklarını aradılar. Maden işçileri, inşaat işçileri can güvenlikleri için direnişler gerçekleştirdiler. Metal işçileri sarı sendikalara karşı mücadele ettiler. Taşeron işçiler pek çok işyerinde sendikalara üye oldular. Kayseri’de Boydak işçileri günler süren direnişler yaptılar. Antep’te, Yozgat’ta işçi direnişleri oldu. Ama tüm bu direnişlerle dayanışma göstermekte çok cılız kalındığı halde seçimlerden sonra bazı sol kesimler, AKP’ye oy verdikleri gerekçesi ile işçileri nankörlükle suçladı.

Hâlbuki devrimcilerin görevi en önemsizinden en büyüğüne tüm işçi mücadelelerinin içinde yer almak, bu mücadelelerde yer alanların bir devrimci partide birleşmesini sağlamak ve bu parti aracılığıyla mücadeleyi yaymaya, genelleştirmeye çalışmaktır.

İşçi sınıfının her hangi bir seçimde her hangi bir partiye oy vermesi onun devrimci özelliklerini ortadan kaldırmaz. İçinde bulunduğumuz dönemde her küçük direnişi büyütmek, direnişleri öne çıkartmak, direnişlerle dayanışmak çok önemlidir. Her direniş, işçi hareketinin bir birikimi olarak görülmelidir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol