Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

04.07.2015 - 07:33

G-20 zirvesi için hazırlanmalıyız

Dünyadaki kapitalist devlet ve kurumların en önemli toplantılarından olan G-20 zirvesi bu yıl 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılacak. Türkiye’nin dönem başkanlığındaki zirveye ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya, Güney Kore, Endonezya, Avustralya, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve Avrupa Birliği yöneticileri katılacak.

G-20 toplantısına katılan ülkeler, dünya ekonomisinin yüzde 90’ını, ticaretinin yüzde 80’ini ve nüfusunun yüzde 70’ini oluşturuyor. Toplantıda dünya kapitalizminin ana sorunları, özellikle iklim değişikliği ve gelir adaletsizliği konuları konuşulacak. İlk toplantısı 2008 yılında yapılan G-20 zirveleri asıl olarak 2007 yılında başlayan ve halen sürmekte olan dünya ekonomik krizinin tartışıldığı bir ortak masa işlevi gördü. G-20 zirvelerine karşı dünyada şimdiye kadar emek örgütleri, yoksullar, ezilenler önemli kitlesel protesto gösterileri düzenledi. Çünkü G-20 zirvelerinin asıl işlevi “krizin yükünü emekçilere nasıl yükleriz, kapitalizmi nasıl kurtarırız?” tartışmasıdır.

Son bir yıldır Türkiye’deki sınıf mücadelesinde, işçi direnişlerinde artış yaşanıyor. Ayrıca HDP’nin zaferi ile birlikte işçilerin, yoksulların ve diğer tüm ezilen dışlanan kesimlerin daha özgüvenli bir mücadele yürütmesinin önü açıldı. Türkiye’de yapılacak olan G-20 zirvesinde de kapitalistlerin dünyayı kendi çıkarları için şekillendiren adımlarına dur demek için işçiler, yoksullar ayağa kalkmalıdır. G-20 protestoları Türkiye’deki sınıf mücadelesini yükseltecek, işçileri, yoksulları birbirlerine yaklaştıracak bir işlev görebilir.

Bu eylemlere Müslüman, laik, Türk, Kürt, Alevi, Sünni tüm işçilerin, yoksulların katılması için en geniş ittifaklar oluşturulmalıdır. Bu tip konularda şimdiye kadar yapıldığı gibi DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin örgütleyeceği bir eylem yeterli kitleselliği ve işçi sınıfının en geniş birliğini sağlayamaz. Şimdiden çok daha geniş, içinde Türk-iş, Hak-iş, Memur-Sen vb. her türlü işçi örgütünün bulunduğu bir platform, işçi sınıfının şimdiye kadar düzenlediği en kitlesel hareketi oluşturabilir. Son büyük işçi eylemlerini Türk Metal üyesi işçilerin gerçekleştirdiğini unutmamalıyız.

İklim değişikliğine karşı tedbir almayan, gelir adaletsizliğini umursamayan, eğitime, sağlığa, beslenmeye değil savaşa para harcayan kapitalizme ve onun en önemli platformu G-20’ye karşı etkili bir eylem yapabiliriz, yapmalıyız.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol