Alex Callinicos

Alex Callinicos son yazıları

Alex Callinicos tüm yazıları

19.10.2023 - 11:48

ABD’de iç siyasi kaos

1980'lerde Güney Afrika’da Apartheid'a karşı mücadelenin zirvesinde, Afrika Ulusal Kongresi şu sloganı yükseltti: "Güney Afrika'yı Yönetilemez Hale Getirin!" Bugün ABD'yi yönetilemez kılmak isteyen Cumhuriyetçi sağdır. Cumhuriyetçi Kongre lideri Kevin McCarthy'nin geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinden alınmasının anlamı budur.

Bazen Marksistler "Devlet"ten sanki yekpare bir yapı gibi söz ederler. Bu asla doğru değildir. Devlet, hem kendi içindeki hem de ana sınıflar arasındaki çatışan çıkarlar tarafından yönlendirilen bir kurumlar kümesidir. Toplumsal çatışmanın ve diğer kapitalist devletlerden gelen rekabetin baskısı, yönetici sınıfları, devletin kendi ortak çıkarlarını takip etmesine izin veren uzlaşmalar sağlamaya zorlar.

Bu, ABD için daha da geçerli. Arkaik anayasayı hazırlayanlar, federal hükümet içindeki gücü Başkan ve Kongre'nin iki Meclisi arasında dağıtarak mülk sahibi sınıfların çıkarlarını korumaya çalıştılar. Bu düzen, ABD'nin endüstriyel kapitalist bir topluma ve egemen emperyalist güce dönüşmesinde, iki ana partinin (Cumhuriyetçiler ve Demokratlar) pazarlık ve uzlaşma konusundaki istekliliği sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Böylece Demokratlar, 20. yüzyılın ikinci yarısındaki dört Cumhuriyetçi başkanlık döneminde Kongre'yi kontrol etti. 1974'te Watergate skandalı sayesinde Richard Nixon'u devirdiler. Ancak 1950'lerde Dwight Eisenhower ve 1980'lerde Ronald Reagan yönetimindeki Temsilciler Meclisi Sözcüleri, sırasıyla Sam Rayburn ve Tip O'Neill, sistemin nispeten sorunsuz işlemesine yardımcı olan usta müzakerecilerdi.

McCarthy, seleflerinin rutin olarak yaptığı türden bir anlaşma yaptığı için devrildi. Beyaz Saray ve Senato'yu kontrol eden Demokratlarla, Cumhuriyetçilerin harcama kesintisi taleplerini yansıtacak şekilde daraltılan bir bütçe karşılığında, ABD hükümetinin borçlanma yetkisini genişletme konusunda anlaştı.

Ancak bu, Donald Trump'ın katı destekçileri olan sekiz Cumhuriyetçi temsilcinin McCarthy'nin görevden alınmasını talep etmesi için yeterliydi. Mecliste yalnızca az farkla çoğunluğa sahipti. Demokratların bu isyancılarla birlikte oy kullanması, görevde yalnızca dokuz ay kaldıktan sonra bu aşağılanmaya maruz kalan ilk Meclis Başkanı olarak onu devirmeye yetti.

Bu olağanüstü ayaklanma Cumhuriyetçi Partinin giderek radikalleşmesini yansıtıyor. ABD'nin büyük iş dünyasındaki geleneksel bağları ciddi bir şekilde yıpranıyor. Bu süreç 1994'teki sözde "Cumhuriyetçi Devrimi" ile başladı. Bill Clinton'ın yerleşik neoliberalizminden duyulan hayal kırıklığı, Newt Gingrich yönetimindeki Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü ele geçirmesine olanak sağladı. Sonuçlardan biri Clinton'un başarısızca görevden alınmasıydı.

Aynı süreç 2007-2009 Küresel Mali Krizi sonrasında da yaşandı. Barack Obama'nın ihtiyatı, Cumhuriyetçilerin 2010 yılında Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü geri kazanmalarına olanak tanıdı. Cumhuriyetçilerin fanatik serbest piyasacı Çay Partisi kanadı, hükümet borçlanmasının devam etmesine izin vermek için Kongre'nin gücünü kullanmaya başladı. Aslında devleti küçültmenin bir yolu olarak ABD'nin borcunu ödememesini istiyorlar.

ABD hükümetinin - özellikle Hazine bonolarının satılması yoluyla - borçlanması  küresel finansal sistemini bir arada tutan şeydir. Marksist coğrafyacı David Harvey 2011'de şöyle bir espri yapmıştı: "Sermaye birikimi ve borç birikimi... aslında kapitalizmin tarihinde birbiriyle birlikte yürüdüğü için" Çay Partisi'nin talebi "kapitalizmi sona erdirmek için oy kullanmak" anlamına geliyor!

Bugünkü radikalleşme, gelecek yıl Cumhuriyetçilerin başkanlık adaylığının önde gelen temsilcisi Trump tarafından besleniyor. Financial Times'tan Edward Luce onu "kaosun nihai havarisi" olarak adlandırıyor. Hükümetin borcunu ödemede temerrüde düşmesini istiyor. Temsilciler Meclisi'ndeki yandaşları FBI'ın mali kaynaklarının kesilmesini, başsavcıyı görevden almayı ve Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın kesilmesini teklif ediyor.

Aslında McCarthy'nin Demokratlarla müzakere ettiği anlaşma, Ukrayna'ya yönelik yeni bir yardım paketini dışarıda bırakıyordu. Trump, getirisi az Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevinde McCarthy'nin yerini alabilecek önde gelen iki adaydan biri olan Jim Jordan'ı destekliyor. Jordan Ukrayna'ya daha fazla silah verilmesine karşı oy kullandı. Krizin ABD emperyalizminin üzerindeki ağırlığı daha da artarken, iç siyasi kaos onun işleyişini aksatmaya başlıyor.

Alex Callinicos

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol