Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

12.01.2023 - 08:37

Türk’ten nefret edenlerle mücadele

“AK Parti, mevcut anayasadaki ‘Türklük’ ifadesini kaldırıp vatandaşlığı ‘vatandaşlık bir haktır’ şeklinde tanımladı.

“AK Parti, parti kapatma ve vatandaşlık ile ilgili maddelerde önemli değişiklikler önerdi. 1982 Anayasası'nın 66. maddesi vatandaşlık ile ilgili düzenlemeler içeriyor. Bu maddede yer alan ‘Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür’ hükmü yıllardır tartışılıyor. Bu hükme özellikle Kürt kökenli vatandaşlar karşı çıkıyor. AK Parti'nin vatandaşlık ile ilgili maddesi ise kısa birkaç cümleden oluşuyor. Bu madde "Vatandaşlık bir haktır. Vatandaşlığa kabul ve kaybetmeye ilişkin hususlar kanunla düzenlenir" şeklinde düzenleniyor. Böylece AK Parti, mevcut anayasadaki ‘Türklük’ tanımını kaldırıyor.

“Yapılan tartışmalar sonrasında, kamuoyunda en çok gündeme gelen ‘Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı’ ifadesinden vazgeçilip sadece vatandaşlık tanımı yapılan bir madde hazırlandı.”

Yukarıdaki gazete haberini uzunca alıntıladım; çok inanılmaz olduğu için sindire sindire okumanıza fırsat vermek istedim. Haberin tarihi 27 Temmuz 2012.

On yılda nereden nereye...

Benim bu satırları yazmamın bir gün öncesinde Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi’nde, ‘Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda - Bilim, Kültür, Sanat, Spor ve Siyasette Kadın Buluşması Programı’nda bir konuşma yaptı.

“Onlar ne yaparsa yapsın, biz işimize bakıyor, usta bir satranç oyuncusu maharetiyle demokrasi ve kalkınma hamlelerimizi tek tek hayata geçiriyoruz” dedi.

Bir sürü şehri kayyım ile yönetilen, bir yığın politikacısı, gazetecisi, yazarı çizeri ve hatta doktoru cezaevinde olan bir memleketin demokrasiyle ne alakası var?

Her yılın her günü en az bir kadının öldürüldüğü ve katillerin çok zaman ellerini kollarını sallayarak dolaştığı bir ülkenin Cumhurbaşkanı’nın Kadın Buluşması’nda ne işi var?

Bu iki sorunun ikisinin de cevabı, “Yok!” Alakası yok. İşi yok.

Ama benim asıl derdim başka.

Cumhurbaşkanı, Kadın Buluşması Programı’nda bir de şöyle dedi:

“Türkiye’yi ve Türk Milleti’ni birilerinin ayak oyunlarına, ihtiraslarına, yüksek gerilim hattına mahkûm etmemekte kararlıyız. Türk bayrağından, Türk kavramından nefret edenlerle mücadelemizin süreceği bir seçimi yaşayacağımızı şimdiden söylüyorum.”

Anayasadaki ‘Türklük’ ifadesini kaldırma noktasından Türk bayrağıyla Türk kavramını savunma mücadelesine...

AKP’nin temel sorunu belli. Bizim için ise bugün temel sorun tam tersi: Milliyetçilikle, faşizmle, ırkçılıkla, göçmen ve yabancı düşmanlığıyla mücadele etmek. Bu konularda ödün verenlerle aramıza kalın çizgiler çekmek. 

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol