Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

15.05.2015 - 12:17

Bursa'da metal işçileri direniyor

Metal işçileri Bursa’da ayağa kalktı. Daha önce 1998 yılında toplu sözleşme görüşmelerinde işçilerin haklarını savunmayan Türk Metal sendikasına tepki göstermiş ve sendikaya karşı toplu eylemler düzenlemişlerdi.

Bu defa Türk Metal’in işveren örgütü MESS’le imzaladığı 3 yıllık sözleşmeyi protesto ediyorlar. Renault‘da başlayan direniş Tofaş’a ve Coşkunöz’e sıçradı. Mücadele dalga dalga yayılıyor. Renault, Tofaş, Mako, Coşkunöz, Delphi, Valeo, SKT, Nobel Automotive, Arçelik Beylikdüzü, Ototrim, Arçelik Tuzla, Otosan, Borusan, Borçelik, Farba, Ford Otosan, Çimtaş, Ficaso, K motor işçileri Türk Metal’e tepki göstererek sendikadan istifa ediyorlar. Bir sonraki talepleri imzalanan 3 yıllık, düşük zam oranlı toplu sözleşmenin iptali ve yeniden toplu sözleşme imzalanması.

Mücadeleyi tetikleyen, Bosch işçilerinin MESS’in dayattığı toplu sözleşmeyi kabul etmeyerek kendi işverenleri ile daha iyi bir toplu sözleşme imzalamayı başarmaları oldu. Bu sözleşme ile ücretlerine yüzde 60’a yakın zam alan Bosch işçilerinin mücadelesi diğer işçilere örnek oldu.

Birleşik Metal-iş’in grev kararının işçilerde yarattığı umut, grevin yasaklanması ile geri çekilir gibi olmuştu, ama şimdi Türk Metal üyesi işçilerin eylemleri ile yeni bir çıkış yakalandı, böylece hem patronları hem de patron yanlısı sendikaları dize getirecek eylemler süreci başladı. İşçi sınıfı ve emekçiler metal işçileriyle dayanışma içinde olursa, sınıf mücadelesinde yepyeni bir dönem başlamış olacaktır.

Bursa metal işçilerinin eylemi Beylikdüzü, Gebze, Trakya, Çerkezköy, Eskişehir, Kayseri, İskenderun, İzmir gibi metal işçilerinin yoğun olduğu bölgelere yayılabilir. Bunun ilk işaretleri görülüyor. Türk Metal’in fabrikalarda kurduğu baskı düzenine karşı taban örgütlenmelerini hayata geçiren işçiler Fabrika Kurulları adı altında örgütlendiler. Ve Türk Metal’den istifa eylemini kendi oluşturdukları bu Fabrika Kurulları aracılığı ile yapıyorlar.

Bursa’daki metal fabrikalarında kurulan Fabrikalar Arası Kurul’un, direnişin başlamasında ve yaygınlaşmasında çok büyük rolü var. İşçiler, hem hakları için mücadelede hem de sendika bürokrasisine karşı mücadelede sahip oldukları yaratıcılığı bir kez daha gösterdiler. Bu deneyimi öğrenmek, tüm işçi direnişlerinde değerlendirmek gerekir. Muhtemelen seçimlerden sonra daha da gelişecek bu direniş, metal işçilerinin mücadelesinin merkezi olabilir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol