Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

23.12.2021 - 11:19

Suriyeli 3 genç işçinin yakılarak öldürülmesi ırkçı bir katliamdır

Suriyeli 3 gencin yakılarak öldürülmesi kamuoyunda şok etkisi yarattı. İlk defa Sığınmacılar Platformu haberleşme grubunda duyduğumuzda bizler de inanamamıştık. 35 gün önce meydana gelen olayla ilgili, medyada, sosyal medyada en ufak bir haber, kayıt, değinme yoktu.

Olayın ortaya çıkması, ailelerin göçmen ve mülteci hakları konusunda aktivist Taha El Gazi’ye ulaşmaları ile başladı. Taha El gazi, ailelerin hukuki destek istediklerini Sığınmacılar Platformu gündemine getirdi. 

Öldürülenlerin bir yakını olayı şöyle anlatıyordu: “Olay 16 Kasım 2021 tarihinde gece saat 04.00 gibi oldu. Kardeşim ve iki arkadaşı işyerlerinde uyurken, bir Türk vatandaşı gelip odalarına benzin döküp ateşe veriyor, ateşin şiddeti nedeniyle kardeşim ve iki arkadaşı hayatlarını kaybediyor. Cani olay saatinden önce ben bu Suriyelileri yakmaya gidiyorum sözünde bulunuyor, bunu civardaki bir başka kişi duyuyor.”

Serbestiyet gazetesinin haberine göre, polis bu tanıklığa rağmen ölüm sebebini ilk tutanaklara elektrikli soba yangını olarak kaydediyor. Ailelere de konu hakkında konuşmamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Olayın bir cinayet olduğu, K.K.’nin günler sonra 2 kişiyi daha öldürmesinin ardından evi kendisinin kundakladığını itiraf etmesiyle ortaya çıkıyor. 

Aile, adaletin yerine gelmesi konusunda şüpheye düşünce, olayı duyurma ihtiyacı hissediyor. Bir yandan Taha El Gazi’ye, öte yandan İHD ve İzmir Barosuna haber veriyor.

Irkçı saldırılara, bütün kurumların topluca karşı çıkması önemli

İHD İzmir Şubesi, ailenin başvurusu üzerine olayın gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulundu. Suriyeli gençlerin çalıştığı firmanın yetkilileri, komşuları ve Güzelbahçe İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.  

İncelemelerin ardından İHD İzmir Şubesi ve Sığınmacılar Platformu ortak basın açıklaması yaptı. Başta İzmir Barosu olmak üzere, Halkların Köprüsü Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Hak İnisiyatifi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Hepimiz Göçmeniz Platformu, Mülteci-Der, Mülteci Medyası Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Konak Kent Konseyi Mülteci Komisyonu gibi pek çok göçmen hakları savunucusu kurum basın açıklamasına destek verdi.

Göçmenlere yönelik suçlar cezasız kalmamalı

Geçmişten bugüne Türkiye’de nefret söylemleri, ırkçı saldırılar ve cinayetler her geçen gün artıyor. Bunun en önemli nedeni, ülkedeki yasaların göçmenlere eşit olarak uygulanmaması, göçmenlere yönelik suçların çoğunlukla cezasız kalması.

Savaşlardan, iklim krizinin sonuçlarından, ekonomik krizlerden kaçan insanların en önemli isteği, gittikleri ülkede yaşayan insanlarla, en azından hukuk alanında eşit koşullarda olmak. Göçmen olmaları sebebiyle zaten pek çok dezavantajı yaşamaya başlayan insanlar, bir de yasaların eşit uygulanmaması durumunda ağır travmalar yaşıyorlar. Özellikle ırkçı saldırıların açık hedefi haline geliyorlar.

16 Kasım’da Güzelbahçe’de yaşanan bu saldırı, göçmen düşmanlığının, ırkçılığın gittikçe yayılmasının bir sonucudur, saldırgan cezasız kaldığı takdirde ırkçı saldırıların devamı gelir. Irkçılık virüsü topluma ne kadar yayılırsa, düşmanlıklar, kutuplaşmalar o kadar artar. Irkçılığa karşı mücadele insanlık görevidir.

Faruk Sevim


Bültene kayıt ol