Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

15.12.2021 - 15:25

En tatlı kımız

Siyaset sahnesinde bu hafta adı geçtiği için, Nihal Atsız’ın yazıp çizdiklerini karıştırdım biraz. Raflarımda “Mağara adamları” başlıklı bölüme gidip Atsız, Cevat Rıfat Atilhan, Reha Oğuz Türkkan, Atsız’ın küçük kardeşi Nejdet Sançar gibi Türkçülüğün ve Türk faşizminin önde gelen isimlerinin kitaplarına, broşürlerine baktım.

Romanları romana, şiirleri şiire pek benzemez, ama Atsız roman ve şiir de yazmıştır. Niye “şiire benzemez” dediğimi merak eden olursa, buyurun, Türkçülük Bayrağı adlı şiirin ilk dörtlüğü:

“Türk duygusu her Türkçü’ye en tatlı kımızdır;

Türk ülküsü candan da aziz bayrağımızdır.

Bayrak ki onun gölgesi Bozkurtları toplar;

Bayrak ki bütün kaybedilen yurtları toplar.”

Şiire benzemiyor ama faşist, milliyetçi, Türkçü çevrelerde heyecan yaratabileceğini anlamak mümkün. Zaten şiir yazarken Atsız’ın amacı da buydu kuşkusuz.

Üstelik, sadece şiirlerinde ve romanlarında değil, tüm yazdıklarında, özellikle Türk tarihiyle ilgili yazılarında da amaç hep aynı: Türkleri, Türkçüleri heyecana ve gaza getirmek, örgütlemek, faşistleştirmek.

Tarih yazılarını derlediği kitaplardan biri, Türk Tarihinde Meseleler.

Kitabın ilk baskı tarihi 1966, ama bendeki 1991 baskısının ilk sayfasında belirtildiğine göre, “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı’nın 13-8-1991 tarih ve 660. Yar. Ders Kit. Şb. Md. sayılı yazılarıyla öğretmenler için tavsiyeleri uygun görülmüştür.”

Tarih öğretmenlerine değil de, fantezi edebiyatı veya sürrealist masalcılık dersleri verenler için gerçekten de yararlı bir kitap.

En çok da kitaptaki “30 Ağustos ve Türk Ordusu” başlıklı makaleyi seviyorum ben.

Şöyle başlıyor:

“30 Ağustos deyince, tabii, akla hemen Türk ordusu geliyor.”

Aranızda “30 Ağustos” deyince aklına Türk ordusundan başka şeyler gelen varsa, belli ki yeterince Nihal Atsız okumamışsınız.

Buyurun, okuyun:

“Hayat savaştır. Ölümden korkanlar yaşamasın. Bayraklar nasıl kanlandıkça bayrak oluyorsa, toprak nasıl kanla sulandıkça vatan hâline geliyorsa, toplumlar da ölmesini bildikleri nisbette millettirler. Ölümden ancak hayvan ve hayvanlaşmış insan kaçar. Ölümlerin en güzeli ise, yurt ve şeref uğrunda ölümdür.”

Bu hafta Meral Akşener şöyle bir tweet attı: “Mücadelesini Türk milletine adayan, fikir dünyamızın ve edebiyatımızın büyük temsilcilerinden Hüseyin Nihal Atsız’ı saygı ve rahmetle anıyorum.”

Bir dahaki seçimlerde solculuk adına bu Akşener’e ve partisine oy vermemiz istenecek galiba!

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol