Olimpiyatlarda 86 ülke madalya kazanmış. En az madalya kazananlar Botswana, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gana, Grenada, Küveyt, Moldova ve Suriye. Bunların her biri bir gümüş, bir bronz madalya almış.
Türkiye bu 86 ülke arasında 35inci. İki altın, iki gümüş, dokuz bronz. Toplam 13 madalya.
En çok madalya alan Amerika’nın rakamları ise 39, 41 ve 33. Toplam 113 madalya.
Türkiye’nin aldığı madalya sayısı Amerika’dan ziyade Botswana’nın sayılarına yakın. Oysa Botswana’nın nüfusu 2,3 milyon. Türkiye nüfusunun neredeyse kırkta biri. Botswana’nın toplam üretimi (GSYİH) 18 milyar dolar. Türkiye’ninki 761 milyar, yani 42 kat daha fazla.
Demek ki, makul ölçütlere göre, Botswana iki madalya kazandıysa Türkiye’nin yaklaşık kırk kat daha fazla kazanması gerekirdi.
Ama kazanmadı. Seksen küsur değil, 13 madalya kazandı.
Hiç de öyle etkileyici bir başarı tablosu filan yok.
Zaten iki boksörün madalya alması üzerine kopartılan millî yaygaraya bakınca genel başarısızlığın, zavallılığın boyutları hemen belli oluyor.
“Millî bilinçle sıkılan yumruk” manşeti özellikle güzel. Manşetin altındaki iki boksörden biri finalde Bulgar rakibine yenilmiş. Yani millî bilinci yetersizmiş! Bulgar boksör daha millîymiş!
Veya belki de boksun millîlikle alakası yokmuş; yetenekle, antrenmanla, iyi sporcu olmakla alakası varmış. En millî olan değil, en iyi olan kazanıyormuş.
Oysa Bulgar boksöre yenilen Türk’ün sözlerini duyanlar Üçüncü Dünya Savaşı’nı kazandı zanneder:
“Direnişte bir kadın Nene Hatun gibi, ilk kadın doktor Safiye Ali gibi, ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen gibi, ilk kadın Bakan Türkan Akyol gibi; taşıdığım bu asil kanla bugün Tokyo’da bir tarih yazıyor, ülkemizi dünyanın her bir yanından alkışlatmanın gururunu yaşıyorum. Atalarımı tanıdıkça onlardan cesaret alıyorum. Bizlere temsil edebileceğimiz bir vatan bırakan bütün kahraman şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. Hepsinin ruhu şad olsun.”
Finalde yenilmese daha kimbilir neler diyecekti!
“Boksörlerimiz tarih yazdı” manşetleri ise işin gerçeğini ortaya seriyor. Niye tarih yazdı? Bu iki madalya niye tarihsel? Çünkü bugüne kadar hiçbir halt kazanamamış zavallılar da ondan. Olimpiyatlar 1896’dan beri yapılıyor, 2021’de bu dalda Türkiye ilk kez madalya kazanmış! Gerçekten büyük başarı! Gerçekten çok millî!
Roni Margulies
(Sosyalist İşçi)