Çağla Oflas

Çağla Oflas son yazıları

Çağla Oflas tüm yazıları

24.03.2021 - 10:37

1 Mayıs’ta tek miting

Geçen hafta iktidar adeta topyekun saldırıya geçti. Bir dizi alanda haklarımız bir gece kararnamesiyle ortadan kaldırıldı. Bu, tüm krizlerin faturasını ödeyen emekçilere yönelik bir saldırı olarak görülmeli. 

Pandemi ve ekonomik krizin tüm yükünü omuzlayan işçiler, patronların işyerlerindeki keyfi tutumlarının iktidarın güvencesi altında olduğunu uzun zamandır bilincindedir. İktidarın, salgın sürecini yönetim şekli, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda aç-kapa uygulamaları, emekçilere “maske, mesafe” denilirken, kendilerinin fütursuzca kongrelerde, düğünlerde, cenazelerde kalabalık görüntüler sergilemeleri işçi kitlelerinde öfkeye yol açmaktadır. 

İşçi Sağlığı İş Güvencesi Meclisi’nin raporlarına göre 2020 yılında günde ortalama 6 iş cinayetlerinde ölmüş. Günde 3 kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Kadın cinayetleri, iş cinayetleri yargı aracılığıyla aklanıyor. Açlık koşullarında maaşlar, Kod29, grev yasakları, örgütlenmenin önündeki engeller, Covid-19’la birlikte esnek ve güvencesiz koşulların norm haline getirilmesi, evden çalışmanın azgın bir sömürünün aracı haline getirilmesi bir dizi saldırı başlığını oluşturuyor. İktidarın her açıkladığı ekonomik paketin işçilere yönelik yeni saldırılar anlamına gelmesi, tek tek değil, tüm mücadele başlıklarını birleştiren topyekûn biri mücadeleye ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. 

Mücadele mayalanıyor

Son birkaç aydır sınıf hareketinin mayalanmakta olduğuna ilişkin pek çok sinyal var. Tazminatları gasp edilen Soma işçileri baskılara rağmen Ankara’ya yürüdü. Ardından sendikalaştıkları için işten atılan HDK Sistemair işçileri de baskılara ve gözaltılara rağmen Ankara’ya yürüdü. Kod 29’la işten atılan Ekmekçioğlu işçileri, PTT işçileri, Migros İşçileri, BİMEKS işçileri, Simbo işçileri, Cargil işçileri direnişlerini sürdürüyor. Kadıköy, Maltepe, Kartal Belediyesi işçileri greve çıktılar. Genel İş Sendikası’nın işçilerin iradesine rağmen toplu sözleşmeyi imzalaması işçilerin öfkelenmesine yol açtı. Kocaeli’ndeki Baldur fabrikasında işçiler greve devam ediyor. Emeklilere, kamu çalışanlarına dayatılan sefalet ücretleri, kamu işçilerinin sözleşme döneminde olması gibi ayrı ayrı sürmekte olan pek çok mücadelenin kazanması işçilerin birleşmesiyle mümkün. 

İşçi sınıfının mücadelesinin yaygınlaşması, hareketin birleşmesi için 1 Mayıs önemli bir fırsat . 1 Mayıs 2021 tüm konfederasyonların birleştiği yeni bir mücadele döneminin habercisi olarak değerlendirilmeli. Şimdiden tüm konfederasyonlar ortak mücadele, tek bir alanda buluşma kararı almalıdır. İşçi sınıfının bir parçası olan, sendikasız, her türlü güvenceden yoksun, sayıları 2 milyona ulaşan göçmen işlerin yer alması için özel bir çaba göstermelidir. 1 Mayıs, topyekûn mücadelenin simgesine dönüşebilir. Bunun için şimdiden işyerlerinde işçilerin iradesini yansıtabileceği taban inisiyatifleri geliştirilmeli, birleşik 1 Mayıs için şimdiden aşağıdan mücadele başlatılmalıdır. 

Çağla Oflas

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol