Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

22.01.2021 - 12:46

Aşıda öncelik işçi sınıfının olmalıdır

Pandemi döneminde iktidarın işçi karşıtı uygulamaları devam etti.

İlk olarak işten çıkarmaları yasaklıyoruz diyerek, ücretsiz izin uygulamasını iş yasasına soktu.

İşverenler, patronlar, istedikleri zaman, istedikleri işçiyi ücretsiz izne çıkarır hale geldiler. Yasalara göre sendikal nedenlerle işten işçi çıkarmak suç, ama şimdi patronlar sendikalaşan işçileri anında ücretsiz izne çıkararak aslında fiilen sendikalaşmayı engelliyorlar, suç işliyorlar.

Ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilen 1168 lira aylık ödeme zaten patronun cebinden çıkmıyor, işçinin, işsizlik fonundaki hesabından ödeniyor. Böylece hükümet, ücretsiz izin uygulaması ile patronlara, işçilere karşı uygulayacakları çok önemli bir baskı ve sindirme imkânı vermiş oldu.

Bazı patronlar ise normal koşullarda başvurmadığı işten atma maddelerini, pandemi döneminde rahatça kullanmaya başladı, hükümet ise elbette konu ile ilgilenmedi. Örneğin Çorum’da Ekmekçioğlu Metal’de işçiler yüz kızartıcı suç gerekçesi ile toplu olarak işten çıkarıldılar. Aslında gerçek neden sendikalaşmalarıydı.

Hükümet 20 yaş altı için pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti, ama genç işçileri bundan muaf tuttu, çünkü patronların sömürmek için işçilere ihtiyacı var.

İşçilere işsiz kaldıklarında destek olması için kurulan İşsizlik Fonu, pandemi döneminde sürekli işverenlere çalıştı, onlara kaynak sağladı. İşçilere nakdi ödeme olarak fondan 6 milyar lira ödendi, patronlara 18,5 milyar lira ödendi, ödemeler hala devam ediyor.

Hükümet aşı temininde yaşattığı tüm sıkıntılardan sonra, söz verdiği tarihten bir ay geçtikten sonra, nihayet aşılama çalışmalarına başladı. Öncelik sırası olanlar; sağlık çalışanları, askerler, polisler ve 65 yaş üstü kişiler olarak belirlendi. 

Ama bu meslek gruplarından önce elbette iktidarın ve küçük ortağının tüm yöneticileri aşı oldu. Hiçbir öncelikleri olmadığı halde, sadece iktidarın gücü sayesinde aşı oldular. Bu haksız uygulama konusunda sendikalar iktidardan hesap sormalıdır.

Bütün pandemi dönemi boyunca çalışan çeşitli işkollarındaki işçiler, Sağlık Bakanlığının öncelik sıralamasında kendilerine yer bulamadılar. Örneğin lojistik işçileri, belediye işçileri, sanayi işçileri, AVM işçileri öncelikli aşı olması gerekenler listesinde yok.

Aşı meselesi sınıfsaldır. Aşının yapılma önceliğinde, kalabalık yerlerde çalışan işçilerin mutlaka göz önüne alınması gerekir. Sendikaların ana taleplerinden birisi bugünlerde bu olmalıdır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol