Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

22.10.2020 - 11:55

Trump ve faşistler

İki hafta önce ABD İç Güvenlik Bakanı Chad Wolf yıllık “ulusa karşı şiddet içeren tehditler değerlendirmesi” raporunu sundu. Raporun önsözünde Wolf, “beyaz üstünlükçü, şiddet kullanan aşırı hareketler bizi özellikle kaygılandırıyor” diyor.

Raporun yayınlanmasından iki gün sonra FBI, beyaz üstünlükçü bir grubun 13 üyesini Michigan eyaletinin Demokrat Partili valisi Gretchen Whitmer’i kaçırmayı, yargılamayı ve öldürmeyi planlamak suçuyla tutukladı.

FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı konuya yeni uyanıyor, ama en ünlüsü Ku Klux Klan olan bu gruplar Amerika’da çok uzun zamandır var ve çok uzun zamandır cinayet işliyorlar.

Geçen yıl Texas’ta İspanyol kökenli nüfusun çoğunluk olduğu El Paso’da bir AVM’de ateş açarak 23 kişiyi öldüren Patrick Crusius ile yine 2019’da California’da Poway Sinagogu’na ateş açıp bir kişiyi öldürüp 53 kişiyi yaralayan ve daha önce bir caminin kundaklanmasına da karışan John Earnest ırkçı, sağcı gruplarla ilişkili kişilerdi. 

Sadece ırkçı olanlardan bildiğimiz anlamda faşist olanlara kadar geniş bir yelpazeye yayılmış olan bu grupların hepsinde ortak olan özellikler ırkçılık, antisemitizm, antikomünizm. Ayrıca hepsi silah taşıma özgürlüğünü ve Amerika’nın kurucu babalarının (o dönem için) müthiş ileri bireysel özgürlük anlayışının manyaklaştırılmış bir şeklini savunuyor. (Bu ‘bireysel özgürlük’ siyahlara ve Yahudilere iş vermemek, hizmet etmemek gibi şeyleri içeriyor!)

FBI ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın konuya ilgi duymaya başlamasının nedeni bu grupların ve ırkçı milislerin birkaç yıldır büyümüş, azgınlaşmış ve meşrulaşmaya başlamış olması.

Niye azgınlaşıyorlar?

Çünkü dört yıldır her cinayetten sonra Trump bunları eleştirmeyi reddediyor, zaman zaman övüyor, göz kırpıyor. Ve dolayısıyla meşrulaştırıyor.

Trump faşist değil. Ama Amerika’da faşist bir hareketin oluşmasına zemin yaratıyor.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol