Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

Faruk Sevim tüm yazıları

30.03.2020 - 14:27

Hem virüse hem kapitalizme karşı işçilerin birliği önemli

İnsanlık Covid-19 ile küresel bir savaş veriyor. Henüz herhangi bir ilaç ve aşı söz konusu değil.

Hükümetler peş peşe salgına karşı tedbir paketleri yayınlıyorlar. Bazı ülkelerde testler yaygın ve ücretsiz yapılıyor. İnsanlara karantina için 14 günlük yiyecek, ilaç ve konaklama desteği veriliyor. İşten çıkarmalar yasaklanıyor.

Geçen gün Türkiye hükümeti de virüsle mücadele paketini açıkladı. İçinden işçilere zırnık çıkmadı. Paketin maddeleri asıl olarak patronları ilgilendiriyor, onların yüzünü güldürmek için hazırlanmış. Yeni krediler veriliyor, sigorta borçları erteleniyor, kısa çalışma ödeneği devreye sokuluyor vs.

Birçok işyerinde korona virüs konusunda tam bir vurdumduymazlık var. Çalışma ve hijyen koşulları virüsle mücadeleye uygun olmadığı halde, sosyal mesafelenme kuralına göre çalışmak mümkün olmadığı halde işyerleri çalışmaya devam ediyorlar. İşçiler yoğun bir şekilde çalışarak hastalanma sıralarını bekliyorlar, hükümet ise durumu sadece seyrediyor.

Hükümet korona ile ilgili yaptığı toplantıya DİSK, KESK ve Türk Tabipler Birliği gibi konuyla doğrudan ilgili sendika ve meslek örgütlerini almadı. Ama bütün işveren örgütleri tam kadro oradaydı.

Hükümetin bütün dışlama girişimlerine karşı Türk Tabipler Birliği sağlık konusunda tüm toplumun en güvendiği kurum olmaya devam ediyor. Çünkü topluma panik yaymadan gerçekleri açıklıyor. DİSK de işçilerin yaşadığı sorunları ve alınması gereken tedbirleri her gün kamuoyu ile paylaşıyor.

İşten çıkarmalar sürekli devam ediyor, son bir haftada en az 1 milyon kişi işsiz kaldı, bir o kadar insan ücretsiz izne gönderildi. İşçilerin, yoksulların en temel günlük harcamaları için, kira ödemeleri için hükümet tarafından bir çözüm bulunmuş değil. Hükümetin aldığı en önemli tedbir, 65 yaş üzerine sokağa çıkma yasağı, diğer insanlara da “evde kal” çağrısı yapılması. İmkanı olan elbette evde kalsın, ama evde kalma imkanı olmayanlar, ekmek parası bulamayanlar ne yapsın, hükümetin bir cevabı yok.

Bu kriz yüzyılın krizi, sendikalara önemli görevler düşüyor. Salgın günlerinde birleşik mücadeleyi örmek, işçilerin tüm düzeylerde birliğini savunmak çok önemli. Kapitalist düzen, işçilere, yoksullara yaşattıklarının hesabını vermeli.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol