Ekonomik kriz şiddetini arttırarak ilerliyor. Artık sokakta dolaşırken bile zamlardan yakınan insanları duyabiliyoruz. İnsanlar, “ben hayatımda ilk kez bu kadar yüksek elektrik faturası ödedim” ya da “evde bir buzdolabı bir çamaşır makinesi çalışıyor yine de gelen fatura 100 liradan aşağı değil!” diyor.
Ekonomik krizle birlikte işsizlik de her geçen gün artıyor. Bin kişilik kadrosu olan işler için on binlerce işsiz stadyumları dolduruyor. İŞKUR önünde kuyruklar alabildiğine uzuyor. Hal böyleyken hükümet ve TÜİK işsizlik rakamlarını türlü yollarla olduğundan düşük gösteriyor.
Enflasyon ve işsizlik oranları kasıtlı olarak düşük gösteriliyor. Aslında ekonomik alandaki tüm veriler, toplumun gözünden saklanıyor. Çünkü gerçeğin tam olarak görülmesi istenmiyor. Siyasi iktidar, verilerle oynayarak ve medyayı kullanarak emekçi kitlelerde “her şeyin yolunda olduğu” algısını oluşturmaya çalışıyor.
Ama işçiler hakları için direnmeye devam ediyorlar. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler Ankara’ya yürüyüş başlattı.
Yürüyüş önce kaymakamlık tarafından yasaklandı. Yürüyüşü organize eden Bağımsız Maden-İş Sendikası mahkeme kararı ile yürüyüş yapma hakkını elde etti. Yürüyüşe başlayan madenciler ilk olarak Soma çıkışında jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı.
Jandarma yetkilileri alınan mahkeme kararının kendilerini bağlamayacağını ifade ederek, Soma’dan çıkılıp Bakır’a girilmek istenmesi halinde gözaltına alacaklarını söyledi. Jandarma mahkeme kararına rağmen her ilçe girişinde kaymakamlığa başvuru yapılması gerektiğini öne sürdü. Madencilerin yürüyüşü son olarak Kırkağaç’ta kesildi, işçiler ve sendikacılar 20 gündür Kırkağaç’ta direnişteler, çadırlarda kalıyorlar, bir yandan da Enerji Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyorlar.
Tazminatları için yürüyüşe başlayan işçilerin yolu askeri harekât var diye kesilmedi. En doğal hakları için bile olsa işçilerin ufak bir ses çıkarması, eylem yapması hükümeti aşırı rahatsız ediyor.
Maden işçilerinin yapmak istediği, tüm baskılara, engellemelere, haksızlıklara karşı bir eylem yapmak. Bu eylem, sadece haksızlıkların boyutunu göstermesi açısından değil, işçi sınıfının birçok kesiminde biriken öfkenin küçük de olsa bir ifadesi olduğu için de anlamlı. Krizin faturasını patronlara ödetmek için işçi sınıfının küçük direnişlerini büyütmek gerekir.
Faruk Sevim
(Sosyalist İşçi)