Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

28.01.2019 - 07:42

Birleşik, kitlesel bir işçi mitingi düzenlenmelidir

İşçi sınıfı her geçen gün hem işsiz kalıyor, hem de biraz daha yoksullaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen hafta enflasyon yüzde 20,3, işsizlik yüzde 11,6 olarak açıklandı. Gerçek enflasyon ve gerçek işsizlik elbette bu rakamların çok üstünde, ama bu açıklanan rakamlar bile nasıl bir kötüye gidiş olduğunu açıkça gösteriyor.

Son on yılda işsizlik ortalama yüzde 8-9 olurdu, şimdi yüzde 11,6 olarak açıklandı, 2019 yılı sonunda bu oranın yüzde 12,1’e çıkacağı daha önce hükümet tarafından ilan edilmişti. 2018 yılı içinde işsiz sayısına en az 500 bin kişi daha eklendi. Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyona yükseldi. Enflasyon yıllardır yüzde 6-10 bandında seyrederken, 2018 yılı enflasyonu yüzde 21 ile patlama yaptı. Yoksulları ilgilendiren yiyecek fiyatlarındaki artış ise en az yüzde 50.

Bütün bu göstergeler şunu ortaya koyuyor, hükümet ve patronlar krizin yükünü tamamen emekçilere yıkmaya çalışıyorlar ve bunda epeyce yol aldılar. Yılbaşında emekli ve memur maaşlarına yapılan zam sadece yüzde 10 oldu. Mutfaktaki enflasyonun yüzde 50’lere yaklaştığı bir ortamda ücretlere yüzde 10 zam yapılması net olarak yüzde 40 yoksullaştığımızı gösterir.

Birileri ise bu kriz ortamında biraz daha zenginleşiyor. 1980’lerde başlayan özelleştirme, devlet kurumlarını kapitalistlere ulufe olarak dağıtma politikası devam ediyor. Son olarak Sakarya’da faaliyet gösteren Tank Palet Fabrikası bir firmaya satılıyor.

Özelleştirmelerden zarar gören işçiler ve emekçiler son özelleştirmeye karşı çıkmak için Sakarya’da miting düzenledi, mitinge yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Türk-İş başkanı Ergün Atalay, mitingde yaptığı konuşmada fabrikanın özelleştirilmesi konusunda hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı açıkça eleştirdi.

Hükümetin krizin yükünü emekçilere yıkma politikalarına karşı daha fazla ses çıkarmamız gerekiyor. Sendikalar, konfederasyonlar 1 Mayıs’a dört ay kala, birleşik bir işçi mitingi için beklemeden harekete geçmelidir. Yasal, kitlesel bir işçi mitinginin ne kadar büyük kalabalıkları toparlayacağı çok açıktır. Özelleştirmeye, krizin faturasının yoksullara ödetilmesine, işçilere yönelik adaletsizliklere, yüzde 40 fakirleşmeye, grev yasaklarına karşı somut talepler etrafında bir 1 Mayıs hazırlığı şimdiden hızla başlatılmalıdır. Seçimlerde yaşanacak bölünmelere karşı en iyi çözüm, mücadelenin birleştirici gücü olacaktır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol