Atilla Dirim

Atilla Dirim son yazıları

Atilla Dirim tüm yazıları

21.12.2018 - 08:56

Uçan ren geyikleri ve başka bir dünya umudu

Kapitalizmin en büyük başarılarından biri, çöllük bir bölgede doğduğu öne sürülen bir şahsın doğum gününü, kırmızı cübbe giymiş şişman, uzun beyaz sakallı bir adamın uçan ren geyikleri tarafından çekilen bir arabayla insanlara hediye dağıtıyor olduğu masalıyla ilişkilendirmesidir. Daha da büyük başarısı, bu doğum gününün kutlanmadığı ülkelere, aynı senaryoyu yeni yıl şeklinde sokmuş olması. Bu sayede yılın son ayında piyasa ciddi bir şekilde hareketleniyor.

Kapitalizmin bu başarısının arkasındaysa insanların dayanışma ve yardımlaşma duygularıyla bir araya gelme arzusu, kalpsiz dünyada kısa bir süreliğine olsa dahi bir kalp bulma umudu yer alıyor. İnsan doğası iddia edildiği gibi bencil ve kötü değil. Bilakis, egemenlerin tüm böl ve yönet çabalarına rağmen, insanlar kolektif bir daha güzel dünya umuduyla bir araya geliyor.

Mesele, bu umudu belirli günlerde yaşanan geçici bir durum olmaktan, dünyayı kalpsiz bir yer olmaktan çıkartıp, sevgi ve dayanışmayla dolu bir dünyayı kalıcılaştırmanın kanallarını yaratabilmekte.

Kolay mı? Değil. Dünyanın kötü bir yer olduğuna, mevcut durumun kesinlikle değiştirilemeyeceğine her gün ve her gün çeşitli kanallarla inandırılan insanların bu düşünceleri, ancak mücadele içinde değişir. En basit bir kazanım, beş kuruşluk bir ücret artışı, üç dakika daha uzun bir öğle molası bile, daha güzel bir dünyanın mümkün olacağı inancını pekiştirir.

Milyonlarca insanın her gün işverene, devlete, ailesine, erkek egemenliğine, doğa ve hayvan düşmanlarına karşı verdiği mücadelede edindiği her başarıyı, her kazanımı, devasa bir halıya atılan ilmeklere benzetebiliriz. Halının her yerine her gün çeşitli ilmekle atılıyor, kimi zaman yeniden sökülüyor, yerine başkaları konuyor veya o kısım boş kalıyor.

Dokunması bittiği zaman çok güzel olacağını bildiğimiz bu mücadele kazanımları halısının motifinin tümünü gören, bütün mücadele deneyimlerini bir araya getiren, yeri geldiğinde yol gösteren, motifi değişen koşullara göre yeniden düzenleyen, moral ve umut aşılayan, halıya her gün yeni bir ilmek atan milyonların güvenini kazanmış bir yapıya duyduğumuz ihtiyaç ise yakıcılığını sürdürüyor.

Yeni yılda - literatürde "devrimci parti" olarak geçen - böyle bir yapıyı oluşturma yolundaki çabalarımızı güçlendirme dileğiyle…

Atilla Dirim

[email protected]


Bültene kayıt ol