Faruk Sevim

Faruk Sevim son yazıları

12.11.2018 - 13:45

Krize karşı mücadelede örgütlü olmak gerekir

Ekonomik kriz derinleşiyor. Bu krizden en fazla işçiler, emekçiler etkileniyor. Yaşamlarını bir başkasına ait işyerinde çalışarak kazananlar, işgüçlerini satanlar, ücret alarak geçinenler, yüzde 30’lara doğru yükselmekte olan enflasyon karşısında çaresiz kalıyorlar. Türkiye’de çalışanların yüzde 70’i (32 milyon çalışanın 22 milyonu) maaş alarak hayatını kazanıyor. İşte bu kitle yaşadığımız ekonomik krizden en çok etkilenen kesim.

Yaşanan krize karşı emekçilerin direnişini örgütlemesi gereken sendikalardan ise bazen tuhaf öneriler geliyor. Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası krizden çıkmak için hükümete destek olmak üzere “Yerli Tüketim Yapalım” kampanyası başlatmış. “Yerli tüketim” sloganı bir aldatmacadır. Krizin sebebi, işçilerin yabancı mal tüketmesi değildir. Yerli tüketim yapılmasını isteyen hükümet, elindeki yasal yetkilerle, istediği zaman, istediği yabancı ürünün ülkeye girişine engel olabilir. Ama burada hesap başka, amaç işçileri oyalamak, krizin sebebi olarak yabancı mal tüketimini gösterip, krizin asıl sorumlularını gözden kaçırmak.

Sokakta, evde, semt pazarında, fabrika ve işyerlerinde tüm işçi ve emekçiler krizin yıkıcı etkilerini konuşuyorlar. Bu krizi kim yarattı, niçin faturası emekçilere yıkılıyor, sorularına vereceğimiz en önemli yanıt şudur: Kriz kapitalist düzenin bir sonucudur, sorumlusu kapitalistler ve onların hükümetleridir. Daha fazla sömürmek isteyenler ekonomik krizin de sorumlularıdır.

“Biz bu krizin faturasını ödemeyeceğiz, krizi yaratanlar bunun faturasını ödesinler” diyorsak örgütlü olmamız gerekir. Çözüm, örgütlü sendikal mücadeleden geçiyor. 30 yıl öncesinin işçileri, Bahar Eylemlerini yaratmışlardı. Günümüzün işçileri daha farklı çözümler yaratacak.

Bu dönemde en önemli görevimiz, hiçbir sendikal ayrım yapmadan işçileri sendikal mücadeleye katmak, sendikalarda örgütlenmesi için çalışmaktır. İşçilerin, “yerli tüketim” diyerek hedef saptıran Türk Metal sendikası da dahil tüm sendikalara üye olması, sendikal mücadeleye katılması için çalışmalıyız.

Emekçiler, işçiler olarak, sendikalar ve meslek örgütlerinde birleşmeli, ortak bir cephe ile krizi yaratanlara, faturasını emekçilere ödetmeye çalışanlara karşı mücadele etmeliyiz. Onların inançları, kimlikleri üzerinden bölünmelerine fırsat vermemeli, kapsayıcı olmalıyız. Milyar dolar kazanan şirketler krizin bedelini ödesin istiyorsak birleşip mücadele etmeliyiz.

Kapitalist düzene ve krize karşı en geniş cepheyi kurmamız gerekiyor, bunun için bir araya gelmeliyiz. Önümüzdeki 1 Mayıs, ortak eylemleri örgütlemek için iyi bir fırsat.

Faruk Sevim 

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol