Roni Margulies

Roni Margulies son yazıları

Roni Margulies tüm yazıları

29.10.2018 - 11:50

Sırıtmama yeteneği

Burjuva devlet yöneticilerinin eskiden beri çok etkileyici bulduğum bir özelliği vardır: Kendilerinin bile hiçbir şekilde inanmadığı, her dinleyenin kahkahayla güleceği şeyleri söylerken çok ciddi ve ağırbaşlı ifadeler takınmak, hiç sırıtmamak.

Kolay şey değil. Deneyin, göreceksiniz. Saçma sapan bir şey söyleyin, sırıtmak gelecek içinizden, kendinizi tutamayacaksınız. Dünyayı yönetenler ise tutuyorlar.

Ama bazen, o kadar deneyimli olmalarına rağmen, beceremedikleri de oluyor. Geçenlerde Birleşmiş Milletler’in üst düzey bir toplantısında Donald Trump, “Hükümetim iki yıldan kısa sürede Amerika tarihindeki tüm hükümetlerden daha fazla iş becerdi” dediğinde, toplanmış olan uluslararası delegeler gülmeye başladı! Küplere binmesi beklenirken, Trump kısaca durakladı... ve kendisi de güldü!

Sanki bir anda maskeler düşmüş gibi oldu; “Yahu, yapmayın, zaten dünyayla dalga geçiyoruz, bir de gülerseniz iyice b*ku çıkacak” demiş oldu Trump.

Gelelim konumuza. Bir adam Suudi Arabistan elçiliğine giriyor, bir daha çıkmıyor. Görsel ve sesli kayıtlar bu adamın Suudi devlet görevlileri tarafından kesilip biçildiğini kanıtlıyor. Ve Suudi Arabistan devleti (yani Suud ailesinin ücretli görevlileri) iki hafta boyunca “Allah allah, bir şey olmadı ki, olduysa da bizim haberimiz yok, varsa da bizimle alakası yok” diyor. Hiç gülmeden, hiç sırıtmadan!

Bu iki haftanın ortasında, Donald Trump bile bir gün dayanamıyor, “Ulan bu kadar da olmaz, heriflere yol yordam göstermek gerek” diye düşünüyor. Ve gazetecilere diyor ki, “Belki de Suudi devletinin bağımsız davranan bazı unsurları yapmıştır.” Hiç sırıtmadan.

Prens bana mısın demiyor. Yüzünde çok ciddi bir ifadeyle konuşuyor, “Hayır, hiç kimse hiçbir şey yapmadı, zaten bir şey olmadı ki.”

Nihayet, iki hafta sonra, resmî Suudi açıklaması değişiveriyor: “Ay pardon, adam ölmüş. Soruşturma başlattık ve 18 kişiyi gözaltına aldık.”

Trump’a soruyorlar, “Açıklamayı inandırıcı buldunuz mu?”

Dudaklarında hafif bir gülümseme bile olmadan cevap veriyor: “Buldum. Evet, buldum, 18 kişinin gözaltına alınmış olması çok önemli bir ilk adım.”

Geçen yıl Mayıs ayında Trump ile Kral Salman bin Abdülaziz bir anlaşma imzaladı. Buna göre, Suudi Arabistan Amerika’dan derhal 100 milyar dolarlık, önümüzdeki on yıl içinde de ayrıca 350 milyar dolarlık silah satın alacak.

Gözlerimizin içine baka baka yalan söylerken gülmeme yeteneği buradan kaynaklanıyor işte: Paralar çok büyük.

Roni Margulies 

[email protected]

(Sosyalist İşçi)


Bültene kayıt ol