Boğaziçi’ne destek büyüyor

19.02.2021 - 12:27

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı başlayan protesto okul içinde öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin eylemleriyle sürüyor. Öte yandan Boğaziçi’ndeki direnişe her gün yeni bir kesimden dayanışma mesajları geliyor. İmza kampanyaları, basın açıklamalarıyla direnişe destek büyüyor.

Liselilerden destek

İçinde Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Saint Joseph Lisesinin de olduğu pek çok liseden öğrenci Boğaziçi Direnişi ile dayanışma bildirileri yayınladılar.

Beraberiz, vardık, varolacağız

Direnişle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli boyutlarda polis şiddeti yaşandı. Öğrenciler gözaltına alındı ve tutuklandı. Direniş kapsamında açılan bir sergide yer alan bir görsel üzerinden LGBTİ+ öğrenciler hedef haline getirildi, üniversitenin LGBTİ+ kulübü kapatıldı. 

Bu durum direnişin daha da büyümesine yol açtı. İçinde LGBTİ+ örgütlerinin de yer aldığı 328 örgüt, yaptıkları ortak açıklamayla yetkilileri LGBTİ+’lara nefret söyleminden vazgeçmeye, LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması kararından geri dönmeye, polis şiddeti ve gözaltıları sonlandırmaya ve tutuklanan öğrencileri serbest bırakmaya çağırdı.

Bunun üzerine 328 sivil toplum örgütü ortak bir çağrı yaparak “Beraberiz, vardık, varolacağız!” dedi. 

Bilgi Üniversitesi Hasan Koral’la dayanıştı

Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu, önce serbest bırakılıp, ardından başka bir olay gerekçe gösterilerek yeniden gözaltına alındı ve tutuklandı. Üniversite çalışanları bir metin yayınlayarak hukuksuz şekilde tutuklanan öğrenci Hasan Koral Hacıbeyoğlu’na sahip çıktı.

Okul içinde eylemler sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri antidemokratik bir şekilde atanan rektöre karşı özerkliği savunmakta kararlı.

Öğretim üyeleri sosyal medyada paylaştıkları eylem görüntülerinde şöyle mesajlar iletiyorlar: “16 Şubat 2021: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri Nöbeti no. 32 (hava çok rüzgârlı, hissedilen sıcaklık eksi 6 derece) Akademisyenlerse demokrasiyi, kaliteli eğitimi ve kampüste özgürlüğü savunmaya devam etti.”

Rektörlük binasına arkalarını dönen akademisyenler, mücadelede kararlı olduklarını göstererek ‘Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz’ dediler.

Dünyadan dayanışma mesajları

Direnişin başında Yunanistan’da Sosyalist İşçi Partisi, SEK’te örgütlü öğrenciler Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma videosu yayınladılar. İngiltere’de örgütlü Sosyalist İşçi Partisi, SWP’de örgütlenen öğrenciler de Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma mesajları yayınladılar. 

Melih Bulu’ya dünyadan tepkiler yükseldi, yükselmeye devam ediyor. Feminist düşünür Judith Butler, Noam Chomsky gibi isimlerin aralarında olduğu 3 bini aşkın akademisyen ve aktivist Boğaziçi’nde süren direnişle dayanışma metni yayınladı ve Meli Bulu’yu istifaya davet ettiler.



Bültene kayıt ol