Bugün Lezbiyen Görünürlük Günü!

26.04.2021 - 11:48

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü 2008 yılından beri uluslararası olarak kutlanmaktadır.

Görünürlük, yaygın ayrımcı tutumların değiştirilmesinde çok önemli bir role sahiptir. 

Her gün meydana gelen basmakalıp yargılara ve temsil eksikliğine dikkat çekmesi açısından ve lezbiyenlerin hâlâ kendilerine karşı eşitsizlikle ayrımcılık yapan bir dünyada, şiddet içeren bazı ülkelerde tanınmış, güvende ve görünür hissetmeleri için önemli. 

Lezbiyenlerin, ergenlikte yaşadıkları tüm duygusal stres nedeniyle, heteroseksüel kadınlardan daha fazla depresyon, yeme bozuklukları ve anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları olduğu bilinmektedir. Ergenlik çağını yaşamak ve aynı anda hormon dalgalanması yaşamak ve ayrıca muhtemelen onlara yönelik nefret söylemini sesli olarak destekleyen bir evde yaşamak yeterince kötü.

Lezbiyenlerin iş yerini genel olarak kadınlardan farklı (ve daha olumsuz) deneyimledikleri kanıtlanmıştır. McKinsey * tarafından 60.000'den fazla ABD’li çalışan ile yapılan bir ankette, genel olarak kadınların % 10'u lezbiyenlerin ise % 23'ü kendileri veya iş dışındaki yaşamları hakkında konuşamayacaklarını düşünüyor. Lezbiyenlerin % 24'ü, genel olarak kadınların % 16'sına kıyasla, kendileri veya kendileri gibi insanlar hakkında aşağılayıcı sözler duyduklarını bildirdi. En endişe verici şey, lezbiyenlerin% 53'ünün iş yerinde cinsel taciz yaşadıklarını bildirdi.

İş yerlerindeki taciz vakalarının oranlarına bakıldığında psikolojik güvenlik veya fiziksel güvenlik sağlanmadığı aşikar. Etkili ekip çalışması ve performansı için psikolojik güvenlik çok önemlidir. Bir bireyin refahı için dahil edilmiş ve memnuniyetle karşılanmış hissetmesi önemlidir. 

Devletin ve şirketlerin çeşitlilik ve katılım konusunda daha güçlü politikalara sahip olmaması lezbiyenler için güvenli değil. Lezbiyenlerin çoğu işyerindeki herkesten saklanıyor. Gerçekte kim olduklarını ifşa etmenin güvenli olup olmadığı konusunda her zaman bir değerlendirme yapmak zorundadırlar. Sonuç olarak farklı şekilde yargılanacaklar mı yoksa muamele mi görecek? Yargılanmayabilirler, ancak bu olasılığın beklentisi (homofobi ve kadın düşmanlığının bir arada anlaşılması veya deneyimleriyle ortaya çıkar) potansiyel riskten kaçınmaya yol açabilir. Sessizlik daha güvenli hale geliyor. 

İşte bu yüzden Lezbiyen Görünürlük Günü'nü tanımak ve desteklemek çok önemli. 

Lezbiyenler burada; her yerde. Bu hareket, dahil edilmiş ve kabul edilmiş hissedebilmeleri ve başkalarının kendilerinden önce yaşadıkları deneyimleri duyabilmeleri ve böylece aynı mücadelede olduklarını hatırlayabilmeleri için var.



Bültene kayıt ol