Kült etkinlikte iklim felaketi

07.09.2023 - 11:05

Nevada'nın çölünde yıllardır gerçekleşen toplum ve sanat etkinliği Burning Man bu sene aşırı yağışların gazabına uğradı. 80 bin katılımcı çamurlar içinde iki gün mahsur kaldı. Bir kişi hayatını kaybetti.

Her şey böyle başlamamıştı. Güneşli bir günde festival katılımcılarının yolu, kadın iklim aktivistlerinin kendilerini zincirlediği sivil itaatsizlik barikatıyla kesildi. 

Aslında 1986'da ilk kez bu festivali - Reganizm ve neoliberalizme rağmen - başlatan aktivistler, bunu harika bir başlangıç performansı görüp, barikatı bir enstalasyon olarak kabul edebilirdi. (Etkinlik bitince yakılmak üzere)

Böyle olmadı. Bazı kızgın erkek katılımcılar, derme çatma barikatlarıyla yolu kapatanlara bağırdı. Elbirliğiyle basit ve hafif metallerden yapılan dökümü kaldırmaya çalıştılar. Uzun süre sonra bir eyalet polisi geldi. Eylemciler gözaltına alınırken, yol açıldı.

Çölde sel

Etkinliği bir festival olarak görenler ilk saatlerde memnun olsa da ikinci gün herkesle birlikte aşırı hava olaylarına maruz kaldı. Eyalet tarihinde ilk kez bu mevsimde aşırı yağışlar yaşandı.

Yağmur suyunun oluşturduğu çamur olan çöl bunun kanıtıdır. Mad Max filmlerindeki gibi çölde bulunan kişilerin araçları çamura saplandı. Sahneler, çadırlar çöktü. Yapılan heykeller  yakılamadan yağışla toprağa battı. 

Gıda ve su, çamur nedeniyle tedarik edilemediği için 80 bin kişi etkinlik komitesi tarafından kapanma koşullarına çağrıldı.

Yağmur bitince çölden çıkabildiler.

Tek tek kişilerin yaptığı, Burning Man'in tüm katılımcılarını elbette kapsamıyor. Çoğu iklim krizinin farkındadır ve bunu hep birlikte yaşayarak gördü.

Bize 'oh olsun' demek değil, varoluşumuzu tehdit eden iklim krizini durdurmak ve sorumlularını eleştirmek düşer. 

Volkan Akyıldırım

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol