Mobbing, cinsel taciz ve bir dizi

26.04.2020 - 13:02

Bekir Ersin, Kore dizisi Feel good to die üzerine yazdı.

Mobbing işyerlerinde sıkça karşılaştığımız birçok çalışanın hayatını çekilmez hale getiren, intihara kadar sürükleyebilen bir davranış. Mobbing bir çok şekilde karşımıza çıkabilir. Yapılan işin sürekli eleştirilmesi, kararlarınızın sürekli sorgulanması, özgüveninizi sorgulatan işler yapmaya zorlanmanız, sözel veya davranışsal olarak aşağılanmanız gibi bir çok durumu içerir mobbing. 

Cinsel taciz de iş yerlerinde sıkça karşılaştığımız bir başka olumsuzluk. Her ikisi de çoğunlukla görmezden gelinen, normal karşılanan hatta farkında bile olunmayan durumlar olabiliyor. Ancak bir çok insanın işini bırakmasına, tedavi görmesine hatta intihar etmesine sebep olabilen bu davranışlar Kore sinemasında kendisine sık sık yer buluyor. Bazen bir dizinin bir anında geçerken temas ediliyor bazen de neredeyse dizinin konusu olabiliyor. 

Feel good to die adlı Kore dizisi ilginizi çekecek bir tarzla her iki konuyu da işlemeyi başarmış. Bir zincir kızarmış tavuk şirketinin pazarlama ekibinin etrafında geçiyor dizi. Pazarlama ekibinin şefi herkesin nefret ettiği astlarını sürekli aşağılayan, kendisi olmazsa hiçbir şeyin düzgün gitmeyeceğine inanan biri. Diğer çalışanlar ise bir çoğumuz gibi ellerinden geldiğince işlerini yapmaya çalışan ancak iş yeri dışında da hayatları olan ve esas dertleri o hayatlarını yaşamak olsa da iş hayatının baskısı altında yaşayan kişiler.

İş yeri konulu Kore dizilerinin olmazsa olmazı çalışanların sözde kaynaşmaları amacını güden ancak iş yerindeki hiyerarşinin hemen hemen aynen taşındığı çalışanların zorunlu katıldıkları akşam yemeklerinden birinin çıkışında ekip şefine kamyonet çarpar ve ölür. Her ne kadar ondan pek hoşlanmasalar da ekip şefinin ölümü sarsıcı olur. 

Ertesi sabah gece yaşadıklarının kabus mu gerçek mi olduğunu anlamaya çalışan pazarlama bölümünün müdürü kısa bir süre sonra başka bir gerçeği fark eder. Aynı güne yeniden uyanmıştır. Ve o günü tekrar tekrar yeniden yaşar. Her seferinde ekip şefini kurtarmaya çalışsa da sadece ölüm şekli değişir. 

Kendi hayatı bu zaman döngüsünün içinde ekip şefinin hayatı ile bağlanan müdür ekip şefinin ölümü ile insanların ondan kurtulmak istemesi arasındaki bağlantıyı keşfeder. 

Ekip şefinin hayatta kalması için onu değiştirmesi gerektiğini fark ederek insanların onun ölmesini istememesi için mücadele etmeye başlar.    

Eğlenceli bir tarzı olan bu diziyi sıkılmadan izleyebileceğinizi tahmin ediyorum. 

Bekir Ersin

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol