Mahsa Amini anılıyor: Jin-jiyan-azadi!

16.09.2023 - 10:25

Mahsa Amini adlı genç kadın bir yıl önce İran'daki mollalar rejiminin ahlak polisi tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve işkenceyle katledilmişti.

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022 günü katledilmesi sonrası başlayan eylemler, aylarca sürerek yakın İran tarihinin en süren protesto gösterileri olmuştu.

Protestoların ortak özelliği İran bütün bölgelerine yayılması, başını kadınların ve gençlerin çekmesiydi. Onlara işçiler ve yoksullar ile çok sayıda sanatçı ve yazar destek verdi. Sporcular da Mahsa Amini'ye adalet, örtünme baskısına isyan ve özgürlükler için mücadeleye katılınca İran'da büyük sosyal saflaşma yaşandı.

Mollalar rejimi, büyük hareket karşısında başta dağınık ve iç bölünmeler içinde kaldı. Bir süre sonra polis, barışçıl göstericilere ateş açmaya, kitlesel gözaltılara ve tutuklamalara, son olarak ise idamlara girişti.

1500'den fazla kişi hayatını kaybetti. 10 binde fazla kişi hapse atıldı. 7 eylemci idam edildi.

Kadına şiddete ve baskıya isyan aylar sonra kanla bastırılmış gibi gözükse de Mahsa Amini ölüm yıldönümü öncesi isyan sesleri yükselmeye başladı.

İran'da özgürlük mücadelesinin sembolü olan Mahsa Amini Türkiye'de, İran'da ve dünyanın birçok yerinde anılıyor.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.



Bültene kayıt ol