Süresiz nafaka gerçekten süresiz mi?

16.08.2023 - 19:18

Genel seçimlerin sonuçlanması ve HÜDAPAR’ın meclise girmesiyle birlikte AKP’li kadınları dahi endişelendiren bir 6284 tartışması açılmıştı. Dolayısıyla seçim sonuçları açıklandığından beri AKP içinde dahi saldırılmasına bizzat AKP’li kadınların karşı çıkarak “kırmızı çizgi” dediği 6284 sayılı yasa seçimlerden beri geniş bir tartışma konusu haline geldi. Bilindiği gibi AKP ile ittifak kurarak meclise giren HÜDAPAR’ın taleplerinden biri de 6284 sayılı yasanın kaldırılması.

Ancak ne muhalif haber sitelerinde ne de iktidara yakın sitelerde yasanın içeriği değerlendirilmiyor. Oysaki yasaya bakılmış olsa durumun “süresiz nafaka mağduriyeti” olarak ifade edilmesinin dahi bilgi yanlışlığına sebebiyet verdiği kolaylıkla tespit edilebilir. 

Yasa ne diyor?

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesinden bu yana kadınların yaşam haklarına yapılan saldırılar gözle görülür ölçüde şiddetlenmiş durumda. 6284 sayılı kanun kadınları korumak adına zaten yetersizken bir de nafaka tartışmalarının bağlamından kopuk şekilde yürütülmesi her şeyi çok daha kötü bir hale sokuyor. 

Yasada nafakanın hangi ekonomik şartlar altında verilmesi gerektiği ya da gerekmediği konusunda bir ön koşul ya da durum belirtilmemiş. Yani nafaka verilmesi/verilmemesi, nafakayı alacak tarafın nafakaya ihtiyacı olup olmadığı gibi kararlar tamamen davaya bakan hâkime bırakılmış. Yine aynı yasada nafakanın iptaline dair bir başvuru süreci de öngörülmemiş. 

Bu durumda “süresiz nafaka uygulamasından” kaynaklı “mağduriyetlerin” eleştiri oklarının hedefinde 6284 sayılı kanunun bulunması için hiçbir mantıklı sebep yok. Konu hakkında mağduriyet iddiasında olanların – eğer kadınların ve çocukların aldığı üç kuruşta gözleri yoksa – yasanın kaldırılması değil geliştirilmesi yönünde bir hat izlemeleri gerekir. 

Ancak kadın düşmanlığı ve meclisteki milletvekillerinin politik çoğunluğu göz önünde bulundurulunca tartışmanın muhalif medyada dahi bu şekilde yürütülmesi de şaşırtıcı değil. 



Bültene kayıt ol