Aralık ayında kadınların mücadelesi

11.01.2022 - 13:00

Şili’de eşcinsel evlilik yasallaştı!

Şili’de eşcinsel evliliğe izin veren evlilik eşitliği yasası Şili Senatosu’nda 21’e karşı sekiz oyla kabul edildi. Bir saat sonra, Temsilciler Meclisi tasarıyı 82'ye 20 oyla kabul etti. Aynı yasa eşcinsel çiftlerin evlat edinmesine olanak tanırken trans bireylerin cinsiyetlerinin yasal olarak tanınması içi boşanma şartını da ortadan kaldırıyor.

İsviçre’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine yönelik yürüyüş gerçekleşti

İsviçre’de salgınla artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı kadınlar “ataerkil şiddetin salgın ve krizden beri büyük ölçüde arttığını, kadın sığınma evlerinin dolduğunu” söyleyerek sokağa çıktı.

Afganistan’da onlarca kadın Taliban’ın baskıcı yönetimine karşı sokağa çıktı!

Afganistan’ın başkenti Kabil’de onlarca kadın Taliban'ın ülke yönetimini devralması sonrası kısıtlanan eğitim ve çalışma haklarını geri almak için protesto gerçekleştirdi. Afganistan’da birçok üniversite şu an kapalı ve açıldığı takdirde kadınların üniversitelere gitmesi konusu hala belirsizlik taşıyor. Ayrıca kadınların televizyonlarda görünmesine yönelik kadın sunuculara İslami hicaba göre giyinme zorunluluğu ve kadın oyuncuların yer aldığı dizi ve tiyatro sahnelerinin yayınlanmaması gibi bazı kısıtlamalarda getirilmişti. Soğuk havada gerçekleşen gösteride kadınlar, kendilerine kazanılmış haklarının verilmesini talep eden sloganlar atıp ülke yönetiminde söz hakkı almak istediklerine dair pankartlar taşıdı.

Hindistan’da kadın işçiler isyanda!

Hindistan’ın Tamil Nadu kentinde Foxconn’a bağlı iphone montaj fabrikasında çalışan kadınlar, yüzlerce kadın işçinin yedikleri yemeklerden zehirlenmesiyle bir isyanın fitilini ateşlediler. Binlerce kadın 17 Aralık’ta Foxconn yurtlarından çıkıp sokaklara döküldü. Fabrikanın yakınındaki bir otoyolu trafiğe kapatarak çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep ettiler. Yakındaki bir otomobil fabrikasından işçiler ve erkek işçiler de ertesi günkü protestoya katıldı. 16 saatten fazla süren protestoların ardından işçiler polis saldırısıyla dağıtıldı. 20 sendika üyesi ve onlarca kadın gözaltına alındı. Haber ajansı Reuters’e konuşan kadınlar, kaldıkları odalarda işçilerin yerlerde yattıklarını, bazı odaların suyu olmayan tuvaletleri olduğunu, yurtlardaki bu kötü koşulların pek çok kişinin hastalanmasına neden olduğunu açıkladılar. 

Protestoların ardından Apple’ın ortağı ve tedarikçisi Foxconn, kötü çalışma ve yaşam koşullarından dolayı özür dileyerek işçilerin taleplerini kabul ettiğini duyurdu. Fabrikanın denetim altına alınmasıyla Apple, tesisin denetime tabi tutulduğunu ve fabrika yeniden açılmadan önce standartların karşılanacağını söyledi.

Sudan’da binlerce kadın sokağa çıktı!

Sudan’da Birleşmiş Milletler’in son gösterilerde 13 kadının cinsel saldırıya uğradığını açıklamasından ardından kadınlar gösteri yaptılar. Cumhuriyet Sarayı önünde gerçekleşen gösterilerin bastırılması sırasında güvenlik güçleri cinsel şiddet ve saldırı gerçekleştirmişlerdi.  Gösteride bu saldırılar protesto edildi.

Kadınlar ped ve tampon fiyatlarındaki artışı protesto etti

Kadınlar ped ve tampon gibi regl ürünlerine bir yıl içinde yaklaşık yüzde 50 oranında zamlanması üzerine İzmir'de basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın ardından “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “Ped tampon lüks değil ihtiyaçtır!” sloganları atıldı.

Türkiye’nin dört bir yanından onlarca kadın Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk için eylemdeydi.

Cezaevinde işkenceye, cinsel saldırıya uğradığını söyleyen Garibe Gezer’in şüpheli şekilde hücresinde ölü bulunması ve sağlık koşulları yüzünden cezaevinde kalamayacak durumdaki Aysel Tuğluk’un “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmemesi üzerine Türkiye’nin pek çok şehrinde kadınlar “İnfaz, işkence ve erkek-devlet şiddetine karşı birlikte güçlüyüz!” diyerek sokaklara çıktı. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, İstanbul, Hatay ve İzmir’de ortak açıklama yaptı. 68 kadın örgütü Aysel Tuğluk için dayanışma çağrısı yaparak “Tuğluk’un sağlığıyla ilgili gelişebilecek tüm olumsuz sonuçlardan, cezaevinde kalamaz raporunu görmezden gelen idari ve adli makamlar sorumlu olacaktır” dedi.

Yoksulluğa feminist isyan eylemi yapıldı

Kadınlar, 30 Aralık akşamı, yeni yıla girmeden hemen önce Beşiktaş Kartal heykelinin yanında bir araya gelerek heykele faturalarını astı. Devlet bütün imkânlarını kadınların kazanılmış haklarına saldırmaya seferber etmişken kadınlar erkek şiddetine karşı aralık ayında da “İsyanım dolar gibi yükseliyor” “Yoksulluğa feminist isyan” diyerek seslerini yükseltmeye, erkek şiddetine karşı mücadeleyi sürdürmeye devam etti. 



Bültene kayıt ol