İstanbul'da Çilem Doğan'la dayanışma eylemi: 'Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz'

05.11.2021 - 19:08

Çilem Doğan hakkındaki hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması Kadıköy'de protesto edildi.

İstanbul 25 Kasım Kadın Platformu'nun çağrısıyla Süreyya Operası önünde düzenlenen protestoya Antikapitalist Kadınlar da katıldı.

Eylemde yapılan açıklamada şunlar söylendi:

"Yargıtay dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladı. Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı; yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı." 

"Kadın cinayetine giden yolda hayatta kalmayı başaran Çilem Doğan için meşru müdafaa hükümlerini uygulamayan mahkemenin kararı dün Yargıtay tarafından onandı. Şiddete karşı Çilem’i korumayan devlet ölmediği için Çilem’i bir kez daha cezalandırdı."

"Kadınlara öldürülsen bile kaderine razı ol diyor. Susup oturmamızı istiyor. Çilem’in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz." 

"Sadece bu kadar değil. Başta göçmen kadınlara yönelik olmak üzere ırkçı saldırılar, tutuklu siyasi mahkumlara ve ziyaretçilerine çıplak arama ve şiddet, 6284'ü suiistimal eden kayyum rektör, iktidara yakın isimlerin kadına şiddet failliklerinde cezasızlık, kaybedilen kadınlar, özellikle kadınları daha çok etkileyen, gittikçe artan yoksulluk ve emek sömürüsü, lgbti+'lara dönük nefret söylemleri… Bunlara karşılık ise hayatını savunan kadınlara verilen cezalar. Bütün bunlar biz kadınlar ve LGBTİ+’lar için nefes alamadığımız bir ortam yaratırken çareyi birbirimizde, dayanışmamızda ve mücadelemizde buluyoruz." 

 "Yaşamını savunan kadınların cezalandırılmasını kabul etmiyoruz. Çilem’in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak. Çilem’i dayanışmanın sıcaklığıyla kucaklıyoruz."

Eylemin sonunda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım'da buluşma çağrısı yapıldı.



Bültene kayıt ol