Meksika’da kürtaj hakkı mücadelesi sonuç verdi

09.09.2021 - 12:01

Meksika Yüksek Mahkemesi, kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yüzlerce kadının kürtaj sebebiyle yargılandığı, bir kısmının ise hapis cezasına çarptırıldığı Meksika’da Yüksek Mahkeme, kürtajı bir suç gibi cezalandırmanın anayasaya aykırı olduğunu bildirdi. 

Geçtiğimiz pazartesi 11 yargıcın oyuyla Coahuila eyaletinde tecavüz vakaları dahil olmak üzere kürtaj yaptıran kadınları hapisle cezalandıran yasanın geri çekilmesine karar verildi. Bu kararın, ülkenin tamamında kürtaj yasaklarının sonlanmasının önünü açacağı düşünülüyor. Bununla birlikte şimdiye kadar bu yasak sebebiyle hapse giren kadınlar serbest kalacak.

Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, bu kararın tüm Meksikalı kadınların hakları için tarihi olduğunu ifade etti. 

Arjantinli kadınların kürtaj hakkı mücadelesi Meksikalı kadınlara da ilham olmuştu. Meksika Yüksek Mahkemesinin kararı, sesini yükselten ve daha fazla hak için mücadele eden kadın hareketinin bir sonucu. Meksikalı kadınlar, kürtaj yasağını meşru görmediklerini söyleyerek yasağı aylarca protesto etmişti ve sonunda mücadeleleri sonuç verdi.



Bültene kayıt ol