'Kıdem tazminatı, iş ve gelecek güvencesidir'

25.09.2023 - 08:45

İktidarın kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimi sendikaların farklı tepkileriyle karşılandı. Hak-İş fona yeşil ışık yaktı. DİSK kabul etmeyeceklerini duyurdu. Türk-İş de aynı fikirde.

Üye sayısı açısından ikinci büyük konfederasyon olan Hak-İş iktidara yakınlığıyla biliniyor. Hizmet-İş sendikasının bir toplantısında konuşan Hak-İş Başkanı  Mahmut Arslan şunları söyledi:

"Kıdem tazminatı konusunda var olan haklarımızı güvence altına alalım ama var olan sorunları da çözelim. Bunun için ne gerekiyorsa; fonsa fon, bunun üzerinde tartışalım ve her emekçi, işçi şartlar ne olursa olsun kıdem tazminatını alsın."

İstanbul'da emekliler mitinginde konuşan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise tam tersi görüşte:

"OVP ile sosyal güvenlik sistemini özelleştirmeyi, en temel kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımıza el uzatmayı istiyorlar. Ölmek var, kıdem tazminatımızı vermek yok! Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının en köklü kazanımlarından biridir. 47 yıldır bu hakkı fona devrederek, 'tamamlayıcı emeklilik sistemi' gibi programlarla çok yok etme girişimleri oldu. Dediler ki ‘İşsizliğin nedeni de kıdem tazminatı, büyük bir yüktür' dediler. Oysa kıdemimiz bizim yıllarca çalışmamızdan gelen 13'üncü ay ücretimizdir, alın terimizdir, olması gereken fona devretmek değil mevcut sistemi daha da güçlendirmektir." 

En büyük sendika olan Türk-İş'in de kıdem tazminatının fona çevrilmesine karşı olduğu biliniyor. Bir gazeteye konuşan Türk Metal-İş Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, bu görüşü yineledi:

"Bir kez daha tekrarlamak isterim ki, kıdem tazminatı, işçi sınıfının 87 yıl önce elde ettiği ve kullandığı bir haktır. İş güvencesine olumlu etki yapan bir düzenlemedir. İşçinin emeğinin yıpranma bedeli, emeklilik ikramiyesi, ücretin ödenmeyen kısmı gibi özellikler taşımaktadır. Kıdem tazminatı, iş ve gelecek güvencesidir. Türkiye işçi sınıfının ve TÜRK-İŞ’in kırmızı çizgisidir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez. Eğer bu konuda düzenleme yapmak isteyenlerin söylediği gibi, amaç tüm çalışanların kıdem tazminatı alması hedefleniyorsa, bunun yolu son derece basittir, o da sendikal örgütlenmedir. Sendikalı işçiler açısından kıdem tazminatı diye bir sorun yoktur."

Kıdem tazminatı tartışmalarında belirleyici olan elbette Türk-İş'in ve DİSK'in yani sendikalı işçilerin çoğunluğunun örgütlü olduğu sendikaların tutumu olacak. Bu tutum sayesinde on yıllardır patronların istediği ve hükümetlerin uygulamayı denediği fona çevirme engellendi. Yine engellenebilir.

Nitekim iktidarda bunun farkında. Konuyu gündeme getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada kıdem tazminatı konusunda henüz çalışma içinde olmadıklarını, sendikalarla görüşmeden bunu yapmayacaklarını belirtti. 

İşçilerin 'kırmızı çizgisi': Kıdem tazminatına dokunma



Bültene kayıt ol